Frank de Boer schreeuwt spelers toe

Sputterend en scheldend stond Ajaxcoach Frank de Boer gisterochtend op het trainingsveld. Een donderspeech voor de geplaagde spelersgroep, een dag na de ongeïnspireerde 0-0 tegen laagvlieger NAC Breda.

De Boer ergerde zich aan de manier waarop zijn spelers aan de training begonnen. „Het één minuut over half elf. Het is godverdomme schitterend weer. Kom twintig minuten van tevoren en ga wat doen. Maar jullie komen allemaal sjokkend het veld op. Tjeeses wat hebben jullie een zwaar leven”, roept hij met overslaande stem. „Jullie moeten echt blij wezen. Binnen zestien jaar is het over. Als je geluk hebt.”

Hij tikt twee keer met zijn rechterhand op zijn hart, zo is te zien op de beelden van Ajax TV. „Het moet vanuit hier komen, dat heb ik vorige week ook al gezegd.” Het is opvallend dat het officiële clubkanaal de beelden naar buiten brengt – doorgaans worden uitbarstingen als deze intern gehouden bij voetbalclubs.

De Boer heeft het niet van een vreemde. In Louis van Gaal had hij in de jaren negentig een goede leermeester als het om tirades gaat. Op een training twintig jaar geleden schreeuwde de toenmalig Ajaxcoach zijn ploeg – onder wie De Boer – toe: „Dit is toch belachelijk, te belachelijk voor woorden! Negen tegen acht, en geel wint.”