Tesla Motors was bijna van Google geweest

(FILES) This October 16, 2014 file photo shows a Wall Street road sign near the New York Stock Exchange (NYSE) building on in New York. Wall Street stocks retreated from record highs in early trade November 7, 2014 after the Department of Labor reported the US economy added 214,000 jobs in October. About 40 minutes into trade, the Dow Jones Industrial Average stood at 17,522.68, down 31.79 points (0.18 percent), while the broad-based S&P 500 shed 2.05 (0.10 percent) at 2,029.16. Both the Dow and the S&P 500 closed at records Thursday. The tech-rich Nasdaq Composite Index fell 19.79 (0.43 percent) to 4,618.67. The October jobs count came in below the 235,000 expected by analysts. AFP PHOTO/Jewel Samad

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Elon Musk had in de lente van 2013 bijna zijn kindje, Tesla Motors, verkocht aan Google. Dat blijkt uit het nieuwe boek Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future, meldt Bloomberg.

Het ging namelijk heel slecht met het bedrijf dat elektrische auto’s maakt. Het stond op de rand van een faillissement. Bloomberg rook in juni - iets te laat - ook al onraad, blijkt uit dit bericht. Om Tesla te redden was Musk in overleg met zijn goede vriend Larry Page van Google over een overname.

Toen de Model S auto van Tesla Motors echter aansloeg bij het publiek, en het bedrijf zijn allereerste kwartaalwinst binnenhaalde, hoefde het project van Musk niet meer gered te worden van de ondergang. De ondernemer verbrak de onderhandelingen met Google, die al in een ver stadium waren, en de rest is geschiedenis. Er is overigens geen sprake van kwaad bloed tussen de twee bedrijven. In 2015 investeerde Google flink in het innovatieve en ambitieuze ruimtevaartbedrijf van Musk, SpaceX.

HBO kiest voor cannabis

HBO waagt weer eens een gok. Dit keer op de populaire webserie High Maintenance, die draait om de avonturen van een cannabisdealer in Brooklyn. Het netwerk heeft de rechten op de show gekocht, niet geheel toevallig op 20 april. Die dag staat over de hele wereld bekend als de dag om cannabisgebruik te vieren.

High Maintenance was de allereerste originele serie van videoplatform Vimeo. De show kon al rekenen op goede recensies, een Writer’s Guild of America Award en had cameo’s van acteurs van onder andere Downtown Abbey en Broad City.

Volgens HBO programmeur Michael Lombardo is de aankoop van High Maintenance dan ook helemaal geen gekke beslissing:

“‘High Maintenance’ has proven to be one of today’s most highly acclaimed online comedies. We are thrilled to bring this sophisticated and clever series to our HBO audience.”

Het is de eerste webserie die HBO, dat zelf hevig aan het innoveren is, aankoopt. Dat gebeurde overigens zonder medeweten van platform Vimeo.

Canadian National Railway profiteerde van milde winter

Canadian National Railway heeft een goed eerste kwartaal gedraaid, concludeert The Wall Street Journal uit de omzetcijfers die vandaag pas bekendgemaakt zullen worden. De spoorwegexploitant uit Montreal profiteerde van een stijging in vrachtverkeer, milder winterweer en een lagere Canadese dollar.

Canadian National Railway verdiende naar eigen zeggen in het eerste kwartaal 704 miljoen Canadese dollars, dat is 13 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten stegen ook fors met 15 procent naar 3,1 miljard Canadese dollar. Dat is 60 miljoen meer dan analisten hadden voorspeld.

Met deze goede resultaten wil Canadian National Railway zeker 100 miljoen investeren in de infrastructuur en verbeteringen in de veiligheid.

    • Hans Klis