Terugkijken: DWDD over de typemachines van W.F. Hermans

v.l.n.r.: Christophe Vekeman, Halina Reijn, Matthijs van Nieuwkerk, Niña Weijers en Gert Brouns kijken naar een typemachine van W.F. Hermans. Screenshot DWDD

De typemachines van Hermans waren gisteravond weer heel even in Nederland. Een selectie van de in totaal 160 schrijfmachines van de in 1995 overleden W.F. Hermans, sinds vorig jaar te bezichtigen in boekhandel Limerick in Gent, kwamen ter sprake in tv-programma De Wereld Draait Door.

Te gast waren boekhandelaar Gert Brouns en schrijvers Niña Weijers en Christophe Vekeman. Brouns ‘won’ de typemachines in juli 2013, Weijers en Vekeman adopteerden er sindsdien een.


Brouns’ typemachinecollectie in Gent kwam er niet zonder slag op stoot. Kamerleden van de PvdA en de VVD probeerden in juni 2013 minister Bussemaker van Cultuur ervan te overtuigen dat de verzameling in Nederland moest blijven.

Kamerleden Monasch, Van Dekken en De Boer hoopten dat Bussemaker kon voorkomen dat “een uniek onderdeel van de nalatenschap van de Nederlandse schrijver naar België verdwijnt”. Hun voorkeur ging uit naar de gemeente Groningen, waar Hermans een periode van zijn leven woonde.

    • Roderick Nieuwenhuis