Schade door explosie in flat in Heerlen loopt in de miljoenen

Een flatgebouw aan de Van Weerden Poelmanstraat in Heerlen is ernstig beschadigd geraakt door een explosie. De bovenste etage van de flat is grotendeels weggevaagd.
Een flatgebouw aan de Van Weerden Poelmanstraat in Heerlen is ernstig beschadigd geraakt door een explosie. De bovenste etage van de flat is grotendeels weggevaagd. Foto ANP/Marcel van Hoorn

De schade die is veroorzaakt door een gasexplosie gisteren in een flat in de Van Weerden Poelmanstraat loopt in de miljoenen euro’s. Dat heeft een woordvoerder van woningcorporatie Woning Zuid, de eigenaar van het pand, tegen persbureau ANP gezegd. 54 bewoners van de flat of omliggende huizen kunnen voorlopig niet naar huis.

Achttien appartementen zijn weggevaagd, wat voor minimaal 1,8 miljoen euro aan schade oplevert. Daar komen nog schadeposten van beschadigde omliggende panden bij, die meer dan een miljoen euro zullen bedragen. Er is constructieschade aan omliggende panden, 42 appartementen zijn zwaar beschadigd en nog eens 96 andere woningen raakten licht beschadigd. Ook zal Woning Zuid de kosten voor de huisvesting van de ontheemde bewoners op zich nemen.

De locatie van de flat:

54 bewoners ontheemd

54 bewoners kunnen voorlopig niet in hun huis terecht. Twintig daarvan hebben geen onderdak kunnen vinden bij familie of vrienden. De woningcorporatie gaat nu een tijdelijk thuis voor hen zoeken. Bovendien heeft het de garantie afgegeven dat alle bewoners uiterlijk 1 juni weer naar huis kunnen.

Om onderzoek te kunnen doen naar de oorzaak van de explosie heeft de politie delen van het flatgebouw gesloopt. Gisterochtend rond acht uur hoorden omwoners een harde knal. De bovenste etage van de flat met vier verdiepingen werd vrijwel volledig weggevaagd. De appartementen in de galerij stonden leeg in verband met renovatie en de winkels op de begane grond waren nog niet geopend. Desondanks raakten drie mensen gewond, waarvan één ernstig.

    • Sam de Voogt