Saoedi-Arabië stopt bombardementen op Jemen

De door Saoedi-Arabië geleidde coalitie stopt met het bombarderen van Jemen. De luchtaanvallen op de Houthi-rebellen hebben volgens het Arabisch Koninkrijk hun doelen bereikt. De oorlog gaat een nieuwe fase in met nadruk op anti-terreurmaatregelen en een politieke oplossing voor Jemen, zo meldt tv-zender Al Arabiya.

Een bombardement van de door Saoedi-Arabië geleidde coalitie op een door Houthi-gecontroleerde militaire basis in de Jemenitische hoofdstad Sana'a.
Een bombardement van de door Saoedi-Arabië geleidde coalitie op een door Houthi-gecontroleerde militaire basis in de Jemenitische hoofdstad Sana'a. Foto EPA/ Yahya Arhab

De door Saoedi-Arabië geleide coalitie stopt met het bombarderen van Jemen. De luchtaanvallen op de Houthi-rebellen hebben volgens het Arabisch Koninkrijk hun doelen bereikt. De oorlog gaat een nieuwe fase in met nadruk op anti-terreurmaatregelen en een politieke oplossing voor Jemen, zo meldt tv-zender Al Arabiya.

Onder de naam ‘Herstel van de hoop’ wil Saoedi-Arabië de veiligheid terugbrengen en zoeken naar een politieke oplossing voor de problemen in buurland Jemen. De Arabische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië voerde sinds 26 maart bombardementen uit op doelen van de shi’itische Houthi’s. Die hebben een groot deel van Jemen veroverd waaronder hoofdstad Sana’a. De Saoedi’s en hun bondgenoten steunen de verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Jemen steeds instabieler

Dat de luchtaanvallen op Jemen haar doel hebben bereikt, zoals Saoedi-Arabië laat weten, is onwaarschijnlijk. Begin deze maand veroverde Houthi-rebellen het centrum van de belangrijke havenstad Aden. Ook het presidentiële paleis in deze tweede stad van Jemen kwam in handen van de sjiitische Houthi’s, die gesteund worden door oud-president Saleh.

De wekenlange bombardementen op Aden hebben naast de honderden doden en duizenden gewonden niet gezorgd voor een veiliger Jemen. Het land is steeds instabieler geworden, zo profiteerde terreurbeweging Al-Qaeda van de politieke chaos door grote delen van Zuid-Jemenitische stad Moukalla in te nemen.

Inzet Saoedische Nationale Garde

In de volgende fase van de oorlog in Jemen zal de Saoedische Nationale Garde, de beste militaire grondmacht van het koninkrijk, een belangrijke rol gaan spelen. De Saoedische koning Salman heeft dat vandaag bevolen. Al langer is bekend dat deze ‘special forces’ strijden tegen de Houthi-rebellen, die volgens Saoedi-Arabië militaire steun ontvangen van Iran.

De oproep van VN-chef Ban Ki-moon tot een staakt-het-vuren in Jemen lijkt met dit nieuwe Saoedische strijdplan niet binnen handbereik.