Rechter met lef wordt baas van de grootste rechtbank

Rechtbankpresident

Amsterdam krijgt een rechtbankpresident die vindt dat rechters een vonnis beter moeten uitleggen. Desnoods op tv.

None

Hij ís het niet, maar hij hád het kunnen zijn: een echte Rotterdammer. Dat zegt president Takvor Avedissian van de rechtbank Overijssel, van oorsprong Rotterdammer, over zijn collega Henk Naves. Die wordt per 1 juli de baas van de Amsterdamse rechtbank, en heeft alles wat een Rotterdammer kenmerkt. „Niet lullen, maar poetsen – dat is Henk Naves. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt”, aldus Avedissian. Hij werkte bij de Rotterdamse rechtbank jaren samen met Naves, nu nog president van de rechtbank Gelderland. Het enige negatieve dat Avedissian na enig nadenken over Naves kwijt wil, is dat het jammer is „dat de man kiest voor 020”.

Voor het overige hoor je niets dan lof, ook van andere magistraten. Naves, in 1959 in Katwijk aan Zee geboren, is volgens Avedissian open, betrokken en warm. Een rechter met lef. „De man is heel toegankelijk en een rasechte bestuurder”, zegt rechter Ludo Goossens, die in Arnhem en Rotterdam met Naves werkte. „Hij weet rechters voor zich in te nemen en geeft mensen veel vertrouwen.”

Avedissian: „Hij snapt heel goed dat het rechterlijk gezag tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend is. Je moet het vertrouwen van de samenleving en de burger voortdurend zien te winnen.”

De Amsterdamse rechtbank is het grootste gerecht van Nederland. Er werken 1.100 mensen onder wie 220 rechters die jaarlijks zo’n 150.000 zaken doen. Naves volgt Carla Eradus op, die er twaalf jaar de baas was. Ze lag de laatste jaren onder vuur omdat zij een nogal bleek publiek profiel had.

De rechtbank wil nu een aan de weg timmerende ‘dorpsoudste’, een rol die eerder met verve werd vervuld door mannen als Borgerhoff Mulder, Asscher en Gisolf. De Amsterdamse rechtbank is opnieuw toe aan „een bestuurder die fungeert als boegbeeld voor de rechtspraak”, zo stond in de vacature. „U bent het gezicht van de rechtbank, zowel naar de organisatie als naar de samenleving toe.”

Naves is getrouwd en vader van drie volwassen kinderen. Hij werkt al 23 jaar als rechter en ging in die jaren als een orkaan door het gerechtelijk apparaat. Hij was rechter in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en president van de rechtbanken in Breda en Gelderland. „Enige ambitie is hem niet vreemd”, zegt een Amsterdamse magistraat en hij bedoelt dat positief. Over werkdruk zul je deze rechter niet horen klagen.

Naves is binnen de rechterlijke macht bovendien kampioen nevenfuncties. Hij bekleedt er zo’n vijftien. Zo is hij actief voor korfbalvereniging Korbis in Waddinxveen en bekleedt hij het voorzitterschap van de landelijke klachtencommissie christelijk onderwijs. Nevenfuncties doet hij naar eigen zeggen geheel in zijn vrije tijd.

De nieuwe Amsterdamse rechtbankpresident is niet vies van sociale media. Hij begon in zijn tijd als president van de rechtbank in Breda een intern blog: Effe bijpraten met Henk. Daarin beschreef hij wat hem bezighield. Naves is ook een van de weinige twitterende rechters (1.046 volgers).

Als eerste rechter was Naves niet bang zich door PowNews te laten interviewen. Hij pleitte ook voor een vaste rechter als deskundige duider in populaire televisieprogramma’s. „We leven nu eenmaal in een tijd waarin beeldvorming belangrijker is dan feiten”, zei hij in 2011 tegenover de Brabantse krant BN De Stem. Een fout beeld is volgens Naves bijvoorbeeld dat rechters een soft slapstraffend clubje vormen terwijl volgens hem vanaf 2000 de strafzwaarte voor ernstige geweldsdelicten elk jaar met 3 procent toenam.

Naves zal het de komende jaren desnoods overal gaan uitleggen. „Het gros van de Nederlanders leest de NRC niet. Als wij als rechters de beeldvorming willen beïnvloeden, moeten we in De Wereld Draait Door en RTL Boulevard mensen neerzetten die ons werk aan een breed publiek kunnen uitleggen. Als wij kop-van-jut zijn, moeten we iets terugzeggen. Dat kan toch op een waardige manier. Ik vind dat we daar nu nog te vaak krampachtig over doen.”

    • Marcel Haenen