Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Cultuur

Pulitzer Prijzen voor fotografie uitgereikt in New York

Gisteren werden in New York de Pulitzer Prijzen voor fotografie uitgereikt. De Pulitzer Prize, de meest prestigieuze Amerikaanse prijs voor literatuur en journalistiek, wordt in meerdere categorieën uitgereikt. Voor journalistiek worden er veertien uitgereikt, voor literatuur zes en voor muziek één. The New York Times werd vanavond drie keer bekroond, de Los Angeles Times twee keer. De fotoredactie van de St. Louis Post-Dispatch kreeg de Pulitzer in de categorie Breaking News Photography voor het verbeelden van de “wanhoop en woede” in Ferguson, na de dood van de ongewapende zwarte tiener Michael Brown afgelopen zomer. “Prachtige fotografie die de gemeenschap diende en het land informeerde”, oordeelt de jury. Fotograaf Daniel Berehulak van The New York Times viel in de prijzen in de categorie Feature Photography met zijn serie over de Ebola-epidemie in Afrika. De St. Louis Post-Dispatch won de Pulitzer Prijs in de categorie Breaking News Photography voor hun beeldverslaggeving van de rellen in Ferguson na de dood van Michael Brown, in de zomer van 2014. Ook cartoonist Adam Zyglis van Buffalo News viel in de prijzen. Lees hier meer over de Pulitzer Prizes.
Winnaar Pulitzer Prijs Breaking News Photography: St. Louis Post Dispatch. Ferguson, Missouri, Verenigde Staten, 2014. Theo Murphy en zijn broer Jordan Marshall steken kaarsjes aan bij de lange rij rozen bij het Michael Brown memorial.
Winnaar Pulitzer Prijs Breaking News Photography: David Carson, St. Louis Post Dispatch. Ferguson, Missouri, Verenigde Staten, 10 augustus 2014. Plunderaars slaan hun slag in een Quik Trip winkel, die later in brand werd gestoken.
Winnaar Pulitzer Prijs Breaking News Photography: Robert Cohen, St. Louis Post Dispatch. Ferguson, Missouri, Verenigde Staten, 13 augustus 2014. Edward Crawford gooit een traangasbom terug naar de politie, die demonstranten uiteen probeert te drijven, 4 dagen nadat een blanke agent de ongewapende zwarte tiener Michael Brown doodschoot.
Winnaar Pulitzer Prijs Breaking News Photography: David Carson, St. Louis Post Dispatch. Ferguson, Missouri, Verenigde Staten, 18 augustus 2014. Een agent van de St. Louis County Police schiet traangas naar de dmeonstrerende menigte nadat er schoten zijn gelost op de politie. Twee weken lang vonden confrontaties plaats tussen politie en demonstranten in Ferguson.
Winnaar Pulitzer Prijs Breaking News Photography: David Carson, St. Louis Post Dispatch. Ferguson, Missouri, Verenigde Staten, 19 oktober 2014. Na een St. Louis Rams-wedstrijd probeert demonstrant Cheyenne Green buiten het Edward Jones Dome de nationale vlag vast te houden die een football-fan van haar probeert af te pakken.
Winnaar Pulitzer Prijs Feature Photography: Daniel Berehulak. Monrovia, Liberia, 5 september 2014. James Dorbor, 8, waarschijnlijk Ebola-patient, suspected of being wordt naar een ebolakliniek gedragen. .
Winnaar Pulitzer Prijs Feature Photography: Daniel Berehulak. Rock Spring Valley, Monrovia, Liberia. 18 september 2014. Een begraafteam van het Rode kruis haalt het lichaam van Ofori Gweah op, die stierf aan het Ebolavirus.
Winnaar Pulitzer Prijs Feature Photography: Daniel Berehulak. Rock Spring Valley, Monrovia, Liberia. 18 september 2014. Een begraafteam van het Rode kruis haalt het lichaam van Ofori Gweah op, die stierf aan het Ebolavirus. Zijn zoontje huilt om zijn vader.
Winnaar Pulitzer Prijs Feature Photography: Daniel Berehulak. Rock Spring Valley, Monrovia, Liberia. 18 september 2014. Joseph S. Gbembo bij het graf van zijn moeder Sia, waar inmiddels al 4 familieleden liggen die aan Ebola zijn bezweken. In totaal stierven 17 leden van de Gmembo-familie.
New York, Verenigde Staten, 20 april. Daniel Berehulak (m) viert met zijn collega's van The New York Times zijn winst van de Pulitzerprijs. Rechts staan Assistant Managing Editor Michele McNally, en Chef Foreign Fotography David Furst.
REUTERS / Ruth Fremson / The New York Times
Winnaar Pulitzer Prijs Editorial Cartooning: Adam Zyglis, Buffalo News. Deze cartoon van 14 mei leverde Adam Zyglis samen met 19 andere cartoons de Pulitzer Prijs op.