China pompt miljarden in strategisch buurland

China heeft gisteren massale hulp ter waarde van 43 miljard euro toegezegd om de kwakkelende Pakistaanse energievoorziening en infrastructuur te versterken. China’s president Xi Jinping woonde gisteren in Islamabad een plechtigheid bij waarbij ministers van beide landen 51 overeenkomsten tekenden.

Het grootse deel van het geld zal worden besteed aan het moderniseren van de Pakistaanse stroomvoorziening, een zwakke schakel in de economie die ertoe leidt dat industrieën vaak langdurig niet kunnen produceren.

China beschouwt Pakistan als een belangrijke strategische partner. Het is ook van plan de haven Gwadar aan de Indische Oceaan in de roerige zuidwestelijke provincie Baluchistan te ontwikkelen. Ook helpt China bij de aanleg van wegen en pijpleidingen.

Het omvangrijke hulppakket maakt deel uit van de zogenoemde Nieuwe Zijderoute, het project waarmee Xi zowel de Chinese als de Aziatische economie hoopt te versterken.

De Pakistaanse premier Nawaz Sharif, en met hem veel Pakistanen, hoopt dat de economie van het land hiermee een belangrijke impuls krijgt. Maar sommige analisten menen dat het de vraag is hoeveel hiervan terecht komt, gezien de politieke instabiliteit en corruptie in grote delen van het land. (AP, Reuters)