Vincent van Goat, de schilderende geit

Veertig dollar betalen voor een echte Vincent van G.? Het kan. De vier jaar oude Amerikaanse geit Bodie schildert sinds een paar maanden onder de bijnaam Vincent van Goat in een dierentuin in Albuquerque. Dierenverzorgster Kristin Wright verkoopt zijn kleurrijke schilderijen. In een filmfragment, gemaakt door website WIAT.com, is te zien hoe de verzorgster een kwast in verf doopt en in de kauwende bek van de geit stopt. Vervolgens beweegt hij zijn hoofd van links naar rechts en maakt een blauwe streep op het doek. De reacties? Lovend.

De truc wordt niet alleen getoond aan bezoekers, maar is ook goed voor de gezondheid van de geit, aldus dierentuinmanager Lynn Tupa. „Het gebruiken van hun hersenen en het ontdekken van dingen, houdt dieren gezond en gelukkig.”

Van Goat is niet het eerste schilderende dier. In 2010 stond Jimmy, de 26-jarige chimpansee uit de dierentuin in Rio de Janeiro, al in de schijnwerpers om zijn schilderkunst. Nederland kende in 2012 zijn eigen schilderende dierlijke kunstenaar: paard Indy uit Meppel.

Maar de succesvolste schilder moet Indiase olifant Phoolkali zijn, zij had vorig jaar een eigen galerieshow in Delhi. Kunstenares Alpana Ahuja doopte haar poten in verf, drukte deze op canvas en vroeg er vervolgens 165 tot 400 dollar voor.

    • Xanne Visser