Nederlander Paul R. bekent matchfixing voetbal

Illustratie rond Matchfixing. Foto ANP / Lex van Lieshout

De Nederlander Paul R. heeft voor de Duitse rechter bekend dat hij schuldig is aan matchfixing. Hij gaf toe dat hij spelers van de Duitse club Sankt Pauli heeft omgekocht en op de uitslagen van wedstrijden heeft gegokt bij Aziatische wedkantoren. Dat meldt ANP.

“Over het geheel klopt de aanklacht”, zei R. vandaag bij het begin van zijn proces in de Duitse stad Bochum. De 56-jarige R. zou de spil in een matchfixingnetwerk zijn. Zo noemde hij vorige week de Nederlandse scheidsrechter Serdar Gözübüyük als iemand die wedstrijden zou hebben gefixt. Volgens R. is er fors ingezet op twee wedstrijden in september 2009: SC Veendam - Helmond Sport (0-0) en Fortuna Sittard - Cambuur (1-2). De wedstrijden waren al eerder door Duitse justitie genoemd als mogelijk verkochte wedstrijden. Gözübüyük was scheidsrechter bij beide wedstrijden, waardoor het volgens R. niet anders dan aan hem kon liggen aangezien de teams verschilden.

Verkochte wedstrijden

Verder zou R. onder meer contact hebben gehad met een speler van de Hamburgse profclub St. Pauli, René Schnitzler. Die had gokschulden. Om die af te betalen, zou hij meerdere wedstrijden van zijn club hebben verkocht.

Schnitzler en R. spraken vooraf een uitslag af en die kwam elke keer uit. Schnitzler zou daar ongeveer 100.000 euro voor hebben gekregen. De oud-speler stond vandaag ook voor de rechter, maar hij zweeg in alle talen. Er staan ook nog twee anderen terecht: een tweede speler van St. Pauli en iemand die het geld zou hebben ingelegd. De rechter doet mogelijk voor het einde van de maand uitspraak.

Lees ook in NRC Handelsblad: ‘Met een miljoen dollar in de kleedkamer’ (€).

    • Maarten Back