Na 70 jaar wordt uitgeverij Van Oorschot niet meer geleid door een Van Oorschot

Uitgever Wouter van Oorschot ©ANP Foto

Per direct verandert uitgeverij G.A. van Oorschot van eigenaar. Wouter van Oorschot (63, zoon van de oprichter G.A. van Oorschot), heeft zijn bedrijf verkocht aan een kleine groep nieuwe eigenaren. Mark Pieters, voormalig uitgever van uitgeverij Athenaeum ̶ Polak & Van Gennep en voormalig uitgeefdirecteur bij WPG Uitgevers, neemt de leiding van de uitgeverij op zich. Vrijdag zal Wouter van Oorschot, de huidige eigenaar en uitgever, de deur van de Herengracht 613 achter zich dichttrekken, het pand waar hij is opgegroeid en altijd gewerkt heeft.

Naast Pieters investeert onder meer boekhandel Athenaeum in de uitgeverij. Volgens Maarten Asscher, directeur van boekhandel Athenaeum, past het binnen de strategie van de boekhandel dat uitgeverijen op onafhankelijke basis kunnen bestaan. Het comité van nieuwe eigenaren bestaat naast Mark Pieters en Maarten Asscher uit Jaco Groot (uitgeverij de Harmonie), Gemma Nefkens (voormalig uitgever van G.A. van Oorschot), Rob Polak (voormalig partner bij advocatenkantoor De Brauw, tevens commissaris bij Athenaeum Boekhandel) en Menno Witteveen (managing partner van investeringsmaatschappij DIF).

Onafhankelijkheid gegarandeerd

De constructie is zo bedacht dat ze de aandelen binnen het bedrijf alleen aan elkaar kunnen worden verkocht, zodat geen enkele grote partij van buitenaf de uitgeverij kan overnemen. De onafhankelijkheid van de uitgeverij is daarmee voor de komende jaren gegarandeerd, een vrij uniek gegeven binnen de uitgeverswereld waar steeds meer investeerders uitgeverijen opkopen. Uitgeverij G.A. van Oorschot werd in de zomer van 1945 opgericht door Geert en Hillie van Oorschot. De eerste boektitel die ze uitgaven was de dichtbundel Gestalten en seizoenen van Charles B. Timmer.

De uitgeverij verwierf bekendheid met een sterk fonds waarin niet alleen de Russische bibliotheek zit, maar ook Nederlandse auteurs als Hans Lodeizen, W.F. Hermans, Gerard Reve, Elisabeth Eybers, Jan Hanlo, Judith Herzberg, Rutger Kopland en J.J. Voskuil. Deze week verschijnt bij de uitgeverij nog de nieuwe roman Compassie van Stephan Enter. Sinds 1957 is Van Oorschot ook uitgever van het literaire tijdschrift Tirade.

Wouter van Oorschot had vandaag weinig toe te voegen aan het persbericht:

‘De rimpels moeten eerst van het watervlak af’

Morgen in NRC: een profiel van uitgeverij Van Oorschot

    • Hanneke Chin-A-Fo
    • Toef Jaeger