Na 38 jaar Bayern werd Guardiola hem te veel

Na ego-clash tussen Bayern-coach en clubarts Müller-Wohlfahrt wacht vanavond de kolossale klus tegen FC Porto.

De opgestapte Bayern München-arts Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt. Foto Matthias Schrader / AP

De kolossale ego-clash in Beieren tussen clubarts en hoofdcoach, resulterend in het vertrek van dokter Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, heeft de druk op Pep Guardiola vergroot in de dagen voorafgaand aan de return in de kwartfinale van de Champions League tegen FC Porto. Alleen een comeback vanavond in de Allianz Arena na de smadelijke 3-1 nederlaag in Portugal kan ervoor zorgen dat het seizoen, ondanks vrijwel zekere prolongatie van de landstitel en perspectief op de beker, niet als mislukt zal worden beschouwd.

Wat er voorgevallen is tussen coach en arts? „Gar nichts”, zei Guardiola in een persconferentie vrijdag, waarin alle vragen over de pikante kwestie afgekapt werden na een kort statement van de club waarin Müller-Wohlfahrt bedankt werd voor zijn verdiensten. De 72-jarige arts, met het uiterlijk van een eeuwig gebruinde skileraar van middelbare leeftijd, brak vorige week spectaculair met de club waar hij – met onderbrekingen – al 38 jaar als clubarts aan verbonden was.

Müller-Wohlfahrt maakte zijn ontslag, per direct, vorige week wereldkundig daags na de nederlaag tegen Porto. In een korte verklaring bracht hij zijn woede onder woorden. „Om voor mij onverklaarbare redenen is onze medische staf verantwoordelijk gesteld voor de nederlaag tegen FC Porto.” Guardiola zei zich hier niet in te herkennen en nam voor de vorm nog eens zelf de volledige verantwoordelijkheid voor de nederlaag op zich.

Het mocht niet baten. Vanavond is de return, in München. Zonder Müller-Wohlfahrt. En zonder een handvol geblesseerde sterspelers, onder wie Arjen Robben en Franck Ribéry. Al is de van een buikspierblessure herstellende Nederlander gisteren gezien op het trainingsveld, sprintjes trekkend met voetbalschoenen aan.

De beelden die symbool staan voor het geëscaleerde conflict zijn die van een sarcastisch klappende Guardiola, die zijn medische staf in de dug-out belachelijk lijkt te maken tijdens een competitieduel. Duidelijk is dat het niet meer boterde met de arts die bekend staat om zijn behandelwijze waarbij hij homeopathische middelen in gekwetst spierweefsel spuit.

Heeft het ooit geboterd dan? In het boek Pep Confidential, waarin journalist Marti Perarnau tijdens het debuutseizoen 2013/2014 van Guardiola in de boezem van de club mocht verkeren, blijkt de twijfel van de nieuwe coach bij de medische staf van meet af aan. Wie schetst Guardiola’s verbazing als doelman Manuel Neuer en Ribéry doodleuk met de groep meetrainen, nog geen 48 uur nadat ze wegens blessures afwezig waren in de verloren wedstrijd tegen Dortmund om de Duitse Super Cup? Guardiola is gewend spelers tot het uiterste te testen voor een belangrijk duel. Hadden ze niet gewoon mee kunnen doen?

Tijdverspilling

Er zijn meer irritaties. Müller-Wohlfahrt ontvangt geblesseerde spelers in zijn kliniek in het centrum van München, terwijl Guardiola vindt dat de arts altijd op de club moet zijn. Ook bij trainingen. Maar dat vindt de heelmeester met zijn eclectische klantenkring, van sprinter Usain Bolt tot zanger Bono, tijdverspilling. „Dit issue zou het hele seizoen blijven opspelen, zonder bevredigende oplossing”, schrijft de met Guardiola bevriende journalist Perarnau onderkoeld.

Duidelijk is dat Guardiola bij Barcelona betere ervaringen heeft opgedaan in het oplappen van spelers. Hij stuurde de voormalige Barça-middenvelder Thiago, die voor 25 miljoen euro door Guardiola naar München is gehaald, met zijn vorige jaar maart opgelopen knieblessure naar Barcelona. Een affront voor Müller-Wohlfahrt, die soeverein heerste over al wat met het medische van doen had.

De almachtige Bayern-top schaarde zich voorheen altijd vierkant achter de arts. Bijvoorbeeld in de kwestie rond de hamstring van Robben, die een half jaar aan de kant werd gehouden na het WK 2010. Müller-Wohlfahrt signaleerde een enorme ruptuur in de hamstring, te wijten volgens de clubarts aan de handelwijze van Oranje om Robben in no-time fit te krijgen. De club en Louis van Gaal, destijds trainer bij Bayern, legden zich bij het oordeel van de clubarts neer.

Gebleken is dat directeur Karl-Heinz Rummenigge de club praktisch heeft overgeleverd aan de Catalaanse succescoach, de obsessieve voetbalvisionair die enorme indruk heeft gemaakt in de bestuurlijke top. In zo’n constellatie kon zelfs Müller-Wohlfahrt, die Rummenigge als speler nog behandeld heeft, sneuvelen. Van Guardiola kon hij niet winnen.

    • Bart Hinke