Moszkowicz politiek in, ‘angst om te vallen is weg’

Oud-advocaat lijsttrekker van Voor Nederland (VNL).

Oud-advocaat Bram Moszkowicz wordt bij de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen lijsttrekker van de nieuwe, rechts-conservatieve partij Voor Nederland (VNL). „Ik ben klaar voor de politiek”, zei Moszkowicz vanochtend op een persconferentie. „Omdat ik bevrijd ben van de angst om te vallen.”

Moszkowicz is vooruitgeschoven door Kamerlid Joram van Klaveren, die vorig jaar uit de PVV stapte. Louis Bontes, de ex-PVV’er met wie Van Klaveren VNL oprichtte, kondigde gisteren zijn vertrek aan omdat hij zich niet kan vinden in de keuze voor Moszkowicz.

Moszkowicz staat op dit moment nog niet op de loonlijst van VNL, zei hij vanmorgen. Als het kabinet de volledige periode volmaakt en bijvoorbeeld de kwestie over opvang van asielzoekers overleeft, dan zijn er in het voorjaar van 2017 nieuwe verkiezingen. Moszkowicz mag sinds twee jaar niet meer als advocaat werken.

Onduidelijk is wat de electorale kansen van Moszkowicz en VNL zijn. De ex-strafpleiter is retorisch begenadigd en geniet grote bekendheid. Van Klaveren wil, met Moszkowicz „rechter en netter” zijn dan de PVV.

Volgens communicatiedeskundige Chris Aalberts, de auteur van het nieuwe boek De puinhopen van rechts, is een sterke leider één voorwaarde voor een nieuwe partij om te slagen. „Hij krijgt aandacht, het is de vraag of we die aandacht terugzien in zetels”, zegt Aalberts. „Moszkowicz heeft een fanbase. Dat hij negatief in het nieuws is geweest, interesseert mensen weinig.” Ook Geert Wilders en Henk Krol, de voorman van 50Plus, zijn electoraal nauwelijks afgestraft wanneer ze negatief in het nieuws kwamen. Moszkowicz werd in 2013 uit de advocatuur gezet omdat hij contant geld had aangenomen van cliënten en zijn administratie onder de maat was.

Met de komst van Moszkowicz heeft VNL zich in ieder geval verzekerd van een voorman die het goed doet op televisie – een belangrijke graadmeter voor politiek succes. Volgens kijkcijferexpert René van Dammen „gaan de kijkcijfers omhoog als Moszkowicz aan tafel zit in een talkshow”. Dat kwam volgens Van Dammen wel vaak door het onderwerp. „Als advocaat van Wilders zorgde hij voor hoge kijkcijfers, het is niet zeker of hij dat als lijsttrekker van een splinterpartij ook doet.”

Bram Moszkowicz had al langer politieke ambities, zo zei hij in diverse interviews. Vorig jaar benaderde hij Geert Wilders, zijn voormalige client, om een rol in de PVV te spelen. Wilders zou daar nooit op in gegaan zijn. Moszkowicz noemde de PVV vanochtend „niet mijn partij”.