Moszkowicz bij presentatie als leider VNL: ik ben klaar voor de politiek

Bram Moszkowicz (links) voorafgaand aan de persconferentie van de politieke partij VNL.
Bram Moszkowicz (links) voorafgaand aan de persconferentie van de politieke partij VNL. Foto ANP / Martijn Beekman

Oud-advocaat Bram Moszkowicz heeft zich vanochtend in Nieuwspoort gepresenteerd als lijsttrekker van de nieuwe, rechts-conservatieve partij VNL (Voor Nederland). “Ik ben klaar voor de politiek. Omdat ik ben bevrijd van de angst om te vallen”, zei een bij vlagen emotionele Moszkowicz bij de presentatie.

VNL is de partij die in juni vorig jaar werd opgericht door voormalig PVV-Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren. Vorige maand kondigden de twee aan met een bekende Nederlander als lijsttrekker te komen, maar Bontes en Van Klaveren kregen ruzie over de keuze voor Moszkowicz. Bontes zei gisteren “onvoldoende vertrouwen” te hebben “in de ingeslagen weg” en legde het voorzitterschap van de partij neer. Van Klaveren verklaarde dit weekeinde bij Buitenhof juist dat Moszkowicz een prima leider van VNL zou zijn.

‘Als vader sta ik hier’

Moszkowicz (54) werd twee jaar geleden uit de advocatuur gezet wegens schending van gedragsregels en verwaarlozing van cliëntenbelangen. Ook heeft hij een schuld bij de Belastingdienst. Hij stond onder anderen de huidige Surinaamse president Desi Bouterse, Willem Holleeder en PVV-leider Geert Wilders bij. Op de roerige periode rond het einde van zijn tijd als advocaat blikte hij uitgebreid terug tijdens de presentatie. “Ik heb mij afgevraagd of mijn maatschappelijke rol was uitgespeeld. Ik heb fouten gemaakt, maar heb ervan geleerd. Als vader sta ik hier, in de rol van lijsttrekker van een nieuwe partij.”

Onze verslaggever Marcel Haenen was bij de presentatie aanwezig:

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Tien camera’s en 100 journalisten zitten in Nieuwspoort klaar voor feestelijke onthulling lijsttrekker VNL #Moszkowicz
Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Moszkowicz presenteert zich als vader die bij VNL zijn kinderen meer kan geven dan als steradvocaat.

Moszkowicz zei zich als leider van de nieuwe partij te willen buigen “over de vraag hoe Nederland er over 25 jaar zou moeten uitzien: een land van vrijheid, veiligheid en welvaart.” De overgang van de advocatuur naar de politiek noemde hij geen grote stap. “Ze liggen in elkaars verlengde. Ik wil mensen bijstaan: vroeger cliënten, nu burgers.” Als inhoudelijke speerpunten van VNL noemde Moszkowicz de invoering van een vlaktaks, een sterke defensie, een strenger immigratiebelied en een effectieve zorg. “Kortom, alles waar een redelijk mens eigenlijk voor is”, aldus Moszkowicz.

Op de vraag van NRC-verslaggever Marcel Haenen of Moszkowicz bereid is premier te worden antwoordde hij:

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Moszkowicz heeft nog niet ‘doorgedacht’ over de vraag of hij premier wil worden.

Electorale kansen VNL onduidelijk

VNL presenteert de nieuwe lijsttrekker op een moment dat de toekomst van het kabinet onzeker is. Maar als VVD en PvdA een oplossing vinden voor de ‘bed, bad, brood’-kwestie, zijn verkiezingen wellicht pas in 2017. Onduidelijk is wat de electorale kansen van Moszkowicz en VNL zijn. De ex-strafpleiter is retorisch begenadigd en geniet grote bekendheid. Communicatiedeskundige Chris Aalberts, de auteur van het nieuwe boek De puinhopen van rechts, zegt vanmiddag in NRC Handelsblad dat een sterke leider één voorwaarde voor een nieuwe partij is om te slagen:

“Hij krijgt aandacht, het is de vraag of we die aandacht terugzien in zetels. Moszkowicz heeft een fanbase. Dat hij negatief in het nieuws is geweest, interesseert mensen weinig.”

Ook Geert Wilders en Henk Krol, de voorman van 50Plus, zijn electoraal nauwelijks afgestraft wanneer ze met schandalen in het nieuws kwamen. Over Wilders zei Moszkowicz vanochtend dat hij hem “buitengewoon respecteert als mens en politicus”, maar dat de PVV “niet mijn partij is”. Vorig jaar benaderde Moszkowicz zijn oud-cliënt om een rol in de PVV te spelen. Die zou daar nooit op zijn ingegaan.