Mindfulness werkt net zo goed als pillen tegen nieuwe depressie

Mindfulness verlaagt de kans op een nieuwe depressie net zo goed als medicijnen slikken. En is waarschijnlijk zelfs beter.

Mensen die al vaker depressief zijn geweest, en zich tegen een nieuwe dip willen beschermen, kunnen net zo goed mindfulnesstherapie nemen als medicijn blijven slikken. Dat komt uit onderzoek in Engeland, vandaag gepubliceerd in The Lancet.

Er deden 424 mensen aan mee die al zeker drie depressies hadden gehad en aan het begin van de studie niet depressief waren. Van de 212 (ex-)patiënten die twee jaar lang preventief antidepressiva bleven slikken kreeg 47 procent opnieuw een depressie, tegen 44 procent van de mindfulnesspatiënten. Het verschil was te klein om mindfulness ‘beter’ te kunnen noemen.

Dat veranderde toen de onderzoeker twee eerdere, kleinere vergelijkende onderzoeken naar depressiepreventie met pillen of mindfulness erbij betrokken. Daar kwam uit dat mindfulness de kans op een nieuwe depressie met 24 procent verlaagt. Dat resultaat was statistisch hard.

In mindfulnesstherapie – officieel ‘op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie’ – leren mensen hun gevoelens, gedachten en lichaamssensaties te herkennen die optreden bij een beginnende depressie. En om daar niet over te piekeren, maar zich ervan te bevrijden.

Mindfulness is ontwikkeld, schrijven de onderzoekers van Oxford University, om mensen met terugkerende depressies te helpen gezond te blijven. De standaardbehandeling tegen terugval is het langdurig slikken van antidepressiva. De vraag was of mindfulness een goed alternatief is voor mensen die geen medicijnen willen.

Het onderzoek was opgezet om mensen te laten stoppen met antidepressiva. Dat lukte ruim 70 procent van de deelnemers die mindfulnesstherapie kregen. Ruim 10 procent slikte door. De anderen reduceerden hun dosis. Ze kregen de therapie in acht wekelijkse groepssessie van ruim twee uur, met om de drie maanden nog eens vier herhaalbijeenkomsten.