Luisteren naar intense data-verhalen zonder champagne

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Data-congres Teradata Universe in de RAI in Amsterdam.

Wie: Zo’n 1.200 data-fans.

Het is nogal een big deal, het Teradata Universe-congres, zeggen de mensen van Teradata Universe. Ze zien er daarom streng op toe dat iedereen oplet tijdens de presentaties. Geen gewhatsapp dus tijdens het praatje van Léon van Bakel. Die is ‘manager supply chain management’. Eh? Die beheert integraal ketens. Aha. Nou ja, dit doet hij bij de Hema.

Data-analyse

En vandaag, als allerlaatste spreker, vertelt hij over de succesvolle data-analyse van de Teradata-software waardoor de bevoorrading van zijn winkel er nu anders aan toe gaat. “Het koopgedrag van mensen valt allang niet meer te voorspellen. Klanten worden veeleisender en onvoorspelbaarder. Lastig.” Maar dan heb je daar Teradata dus, die de boel nauwgezet in de gaten houdt en analyseert waar de Hema-bezoekers behoefte aan hebben.

..data-kunst

Goed hè?, zucht Sergio Franssen. Die is hoofd van het Teradata-team in de Benelux. Franssen zou de hele dag over niets anders willen praten. “Het is gewoon zo goed, wat we kunnen.” Of toch, heel even dan. “We hebben ook kunst”, zegt hij na afloop. Hij draait zich om, beent weg naar de hal. En jawel, een expositie. “Van Christopher Hillman. Zijn werk is geïnspireerd op onze data.”

Lucas en Constantinos hadden best nog een glas champagne gewild #teradata #rai

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

En dan gaat hij nu borrelen, zegt hij. Met zijn Teradata-collega’s, en de congresbezoekers. Maar waar is iedereen? De borrelruimte is leeg. Aan een van de twintig statafels staan welgeteld twee mannen. Lucas Paraskeva en Constantinos Kavallaris uit Cyprus. Die kwamen eens langs om te kijken wat dat Teradata nu precies inhoudt. Ze maken er tenslotte al een tijdje gebruik van op de afdeling bij hun bank.

en maar één glas champagne

En? “Ja. Eh. Het is nogal een intense dag geweest”, gaapt Paraskeva. “We begonnen om kwart voor acht en hebben sindsdien weinig rust gehad. Moesten steeds zo goed opletten.” Nu gaan ze terug naar het hotel. Even bijslapen, morgen deel twee namelijk. Maar het was echt leuk hoor, zegt Kavallaris gauw. Vooral dat glas champagne dat ze aan het begin kregen.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken