Koophuizen opnieuw duurder - prijs stijgt nu al 12 maanden

Een vrouw loopt dinsdag langs een huis dat te koop staat in Rotterdam. Foto ANP / Robin Utrecht

De prijs van Nederlandse koopwoningen is in maart voor de twaalfde maand op rij toegenomen. Gemiddeld kostte een huis vorige maand 2,7 procent meer dan in dezelfde maand van vorig jaar, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS. Prijzen liggen nu 4 procent hoger dan tijdens het dieptepunt van juni 2013.

De stijging van vorige maand is bovendien ook de sterkste van het afgelopen jaar. In februari lagen de huizenprijzen nog 2,4 procent hoger dan een jaar eerder en in januari was dat 2,1 procent. De eerste keer dat de prijzen weer toenamen op jaarbasis was in april van vorig jaar.

Nog ver onder niveau hoogtepunt

Terwijl de huizenprijs de afgelopen twee jaar aan een voorzichtige opmars bezig is, liggen de prijzen nog ver van het hoogtepunt van augustus 2008. Gemiddeld waren huizen vorige maand nog altijd 18,3 procent goedkoper dan tijdens die piek. De prijsstijging is zichtbaar bij alle soorten koophuizen, aldus het statistiekbureau.

Naast de huizenprijzen zet ook het aantal verkopen zijn opmars door. In maart veranderden er volgens het Kadaster 13.400 woningen van eigenaar. Dat is een toename van 34 procent ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar. Over het hele eerste kwartaal lag het aantal verkopen bijna 20 procent hoger op ruim 34.500.

    • Joost Pijpker