Terugkijken: presentatie Moszkowicz als lijsttrekker nieuwe partij VNL

Moszkowicz in april 2013 toen hij van de tuchtrechter hoorde dat hij definitief uit de advocatuur was gezet.
Moszkowicz in april 2013 toen hij van de tuchtrechter hoorde dat hij definitief uit de advocatuur was gezet. Foto ANP / Jerry Lampen

VNL (Voor Nederland), de rechts-conservatieve partij die is opgericht door voormalig PVV-Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren, presenteerde vanochtend de lijsttrekker voor de eerstvolgende verkiezingen van de Tweede Kamer: oud-advocaat Bram Moszkowicz. Kijk het terug via onze site.

VNL is de partij die in juni vorig jaar werd opgericht door voormalig PVV-Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren. Vorige maand kondigden de twee aan met een bekende Nederlander als lijsttrekker te komen, maar Bontes en Van Klaveren kregen ruzie over de keuze voor Moszkowicz. Bontes zei gisteren “onvoldoende vertrouwen” te hebben “in de ingeslagen weg” en legde gisteren het voorzitterschap van de partij neer. Van Klaveren verklaarde dit weekeinde bij Buitenhof juist dat Moszkowicz een prima leider van VNL zou zijn.

‘Ik ben bevrijd van de angst om te vallen’

Moszkowicz (54) werd twee jaar geleden uit de advocatuur gezet wegens schending van gedragsregels en verwaarlozing van cliëntenbelangen. Ook heeft hij een schuld bij de Belastingdienst. Hij stond onder anderen de huidige Surinaamse president Desi Bouterse, Willem Holleeder en PVV-leider Geert Wilders bij.

Op de persconferentie vanochtend zei Moszkowicz “klaar voor de politiek” te zijn, “omdat ik ben bevrijd van de angst om te vallen”:

“Ik heb mij afgevraagd of mijn maatschappelijke rol was uitgespeeld. Ik heb fouten gemaakt, maar heb er van geleerd. Als vader sta ik hier, in de rol van lijsttrekker van een nieuwe partij.”

Kijk de persconferentie terug:

Lees ook:
- Uit NRC Handelsblad van 6 december 2014: De man die in zaaltjes laat zien dat er nieuwe ruimte op rechts is (€)
- Uit NRC Handelsblad van 7 februari 2015: De wereld van de eenpitters (€)