Aan Youp van 't Hek:Jij vangt meer voor je column dan ik voor die ooglidcorrectie

Illustratie Bill Day

Jouw columns in NRC worden door mij met genoegen gelezen; ik scheur ze zelfs uit voor mijn moeder van 94. Ik ben die dierenarts in Bussum die je opvoert in je overigens weer uitstekende column in NRC van 18 april. Daarin pak je enkele dames die op discutabele wijze in het nieuws zijn, amusant maar stevig aan. Aan het slot zet je mij, als garnering, zonder vorm van proces, in hetzelfde rijtje onterecht neer als decadente zakkenvuller. En nog herkenbaar ook.

Je hebt een rijke fantasie, dus het zal je niet veel moeite kosten om je het volgende in te beelden: stel, je hebt de pech dat één of meer van je oogleden naar binnen krullen. Je wimpers krullen dus niet naar buiten, maar krassen over je oogbol. Je hebt ongetwijfeld wel eens een stofje in je oog gehad en je weet dan ook hoe fijn het is wanneer je dat met knipperen hebt weggewerkt. Maar als het schuren komt door je eigen haren op je ooglid, elke keer weer als je knippert, dan valt er niets weg te werken. Je went waarschijnlijk een beetje aan de pijn, maar door dat geschuur gaat het hoornvlies dikker en ondoorzichtig worden. Uiteindelijk leiden die krassende haren tot een steeds dieper wordende zweer en gaat je oog eraan. Maar je zag er dan toch al nauwelijks meer mee. Gelukkig zijn er eigenaars die hun dier dit lijden willen besparen door een ingreep. Ik ben blijkbaar dermate bekwaam in dat soort ingrepen dat er over me wordt geschreven. De vergoeding voor zo’n ooglidcorrectie is overigens een fractie van wat jij voor die column vangt, maar jij moet ook leven en het is je gegund. Ik gun je ook het plezier in het schrijven van columns; ik schrijf ze ook, voor non-profit stichtingen en in een Gooise krant. Zonder vergoeding.

Wat betreft je rijke fantasie: die botox voor boxers komt uitsluitend voor in jouw gedachten, maar nooit in mijn werk, al schrijf je dat wel op voor tout slim Nederland. Je plaatst daarmee mijn werk, dat uitsluitend op medische gronden wordt uitgevoerd in een dubieus hoekje en maakt me belachelijk. Onterecht. Je hebt je bronnen niet goed gelezen.

Er is overigens niets Goois aan mij. Ik heb de eerste dertien jaar van mijn leven doorgebracht op de Overtoom, jou niet onbekend. Het Vondelpark was onze tuin. Ik zal waarschijnlijk altijd Amsterdammer blijven. Ik hoef me nergens tegen af te zetten. Mag je jaloers op zijn.

Kom gerust eens kijken bij zo’n nuttige ingreep of laat me je bijpraten als het je interesseert waarover je schrijft.

Dierenarts in Bussum

    • Fred van der Kolk