Jaren 90-nostalgie in een nieuw jasje: Full House krijgt een opvolger

Na twintig jaar komt er een vervolg op de populaire sitcom Full House, genaamd Fuller House. Het seizoen van dertien afleveringen zal te zien zijn bij videostreamingdienst Netflix. Maak je op voor een hoop jaren 90-nostalgie.

Na twintig jaar komt er een vervolg op de populaire sitcom Full House, genaamd Fuller House. Het seizoen van dertien afleveringen zal te zien zijn bij videostreamingdienst Netflix. Maak je op voor een hoop jaren 90-nostalgie.

John Stamos (‘Uncle Jesse’) maakte de komst van een nieuwe Full House-serie gisteren bekend bij de nieuwsshow Jimmy Kimmel Live:

Opvolger wordt omkering van Full House

Wie eind jaren 80, begin jaren 90 televisie keek, kan ze vast nog wel herinneren: de belevenissen van familie Tanner in Amerikaanse sitcom Full House (1987 - 1995).

De familie uit San Francisco heeft een ongebruikelijke samenstelling: drie mannen zorgen voor drie meisjes. Vader Danny Tanner (Bob Saget) is namelijk, nadat zijn vrouw is omgekomen bij een auto-ongeluk, alleen achtergebleven met zijn drie dochters D.J. (Candace Cameron), Stephanie (Jodie Sweetin) en Michelle (afwisselend gespeeld door tweeling Mary-Kate en Ashley Olsen). Zwager Jesse (John Stamos) en beste vriend Joey (Dave Coulier) wonen bij hem in huis en helpen met de opvoeding.

Bekijk hier de bekende leader:

Spin-off Fuller House wordt een soort omkering van de originele Full House, verklapte Stamos bij Kimmel: oudste dochter D.J. is inmiddels zelf moeder van twee jongens, zwanger van een derde en net weduwe geworden. Ze woont met haar zus Stephanie en beste vriendin Kimmy in een huis, waar ze de drie kinderen grootbrengt.

Stamos zal de vervolgserie produceren en ook zijn rol van Uncle Jesse weer oppakken. In de eerste aflevering zullen hopelijk alle leden van de originele cast te zien zijn, aldus Stamos: Candace Cameron-Bure, Jodie Sweetin en Andrea Barber doen in ieder geval mee, gesprekken met Bob Saget, Dave Coulier, Lori Loughlin en de Olsen-tweeling zijn nog gaande.

Jaren 90-nostalgie

Full House was, ondanks de opmerkelijke gezinssamenstelling, uitermate keurig, braaf, en gezapig, schreef ik eerder in NRC Handelsblad(€). De serie leek in niets op Nederlandse jeugdseries van die tijd, zoals Theo & Thea, Purno de Purno  en Rembo en Rembo, waarvan onlangs het hele archief online kwam. Tv-kijken in de vroege jaren 90 was voor kinderen een schizofrene ervaring: Full House bracht keurige Amerikaanse family values, waarin precies werd uitgelegd hoe het hoorde; Nederlandse series waren absurd, ranzig en grof, vol seks, drugs en stront.

De vervolgserie is goed nieuws voor de late twintigers en dertigers die met Full House zijn opgegroeid. Waar je naar kijkt als je jong bent blijft je nou eenmaal voor altijd bij. Sinds de serie is gestopt vormt Full House dan ook een onuitputtelijke bron van jaren 90-nostalgie. Internet staat vol met Full House-fanpagina’s. Kijk nou toch, die kleding! Weet je nog, dat liedje? En hoe zien al die acteurs er nu eigenlijk uit?

Precies deze late twintigers en dertigers die zwelgen in Full House-nostalgie vormen een aantrekkelijk publiek voor Netflix. De serie zal te zien zijn in 2016, in alle landen waar Netflix actief is - dus ook in Nederland.

Foto: Full House

Full House-cast in 1989. Foto: Full House

Lees ook in NRC Handelsblad: Danny’s meisjes waren nooit echt stout

    • Eva de Valk