‘IS-leider Baghdadi raakte zwaargewond bij luchtaanval’

Een beeld uit een video van IS.
Een beeld uit een video van IS. Foto EPA / IS

De leider van terreurgroep Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi, is een maand geleken zwaargewond geraakt bij een luchtaanval in Irak. Dat stelt althans de Britse krant The Guardian vanmiddag op basis van verschillende bronnen. Baghdadi zou aanvankelijk in levensgevaar zijn geweest, maar herstelt nu langzaam van zijn verwondingen.

De IS-leider is echter nog onvoldoende hersteld om weer de dagelijkse leiding van de terreurgroep in handen te hebben, zo meldt een bron met connecties bij IS aan de Britse krant. Een functionaris die de Iraakse regering adviseert over de bestrijding van IS bevestigt dat Baghdadi op 18 maart gewond is geraakt.

Gesproken over een opvolger

In eerste instantie waren de verwondingen van Baghdadi volgens de bronnen zo erg dat binnen de terreurgroep werd gevreesd voor zijn dood. Er zou zijn gesproken over mogelijke opvolgers. De luchtaanval nabij de Syrische grens was het werk van de internationale coalitie, geleid door de Verenigde Staten.

Twee andere bronnen – een westerse regeringsfunctionaris en een Iraakse adviseur – bevestigen aan The Guardian dat de bewuste plek inderdaad op 18 maart onder vuur genomen is. De luchtaanval trof drie auto’s en was bedoeld om lokale IS-leiders te doden. De internationale coalitie wist niet dat Baghdadi in de auto zat.

Niet de eerste keer

Het is niet voor het eerst dat Baghdadi zwaargewond werd verklaard. In november ook al geraakt zijn bij een luchtaanval, zo schreven verschillende media destijds. Twee maanden later beweerde het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten opnieuw dat Baghdadi gewond was geraakt bij een luchtaanval.

Lees ook in nrc.next “De terreur van vandaag is jaren geleden al bedacht”(€)