Hoe komieken in het Midden-Oosten terugvechten tegen IS - met humor

Het zijn bekende, angstaanjagende beelden. Een man in een oranje pak zit geknield terwijl achter hem een strijder van terreurbeweging IS staat, het mes al in de hand. Maar dan neemt de video een onverwachte wending. “Welke kleur heeft de jurk?”, schreeuwt de militant.

Het zijn bekende, angstaanjagende beelden. Een man in een oranje pak zit geknield terwijl achter hem een strijder van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) staat, het mes al in de hand. Jihadistische liederen worden afgespeeld. Maar dan neemt de video een onverwachte wending.

“Welke kleur heeft de jurk?”, schreeuwt de militant, terwijl hij een plaatje omhoog houdt van de jurk (#TheDress) die onlangs tot wereldwijde discussies leidde. Sommigen zagen een wit met goud kledingstuk, anderen zworen bij blauw met zwart. Een gegijzelde die zegt het laatstgenoemde kleurpatroon te zien wordt meegenomen door de IS-strijder naar een afgelegen plek. Dan biecht de gemaskerde jihadist op dat hij ook blauw en zwart ziet.

https://www.youtube.com/watch?v=mpFP5TFLAuk

Het satirische filmpje werd gemaakt door drie jonge Palestijnen uit de Gazastrook. Het was een succes: het werd ruim twee miljoen keer bekeken. Een van de makers, Mohammad Hamad, was aanvankelijk blij met het enthousiasme voor hun satire. Totdat de doodsbedreigingen binnenkwamen:

“Ik wist dat er aanhangers van Islamitische Staat in Gaza waren, maar ik had niet verwacht dat ik persoonlijk dreigementen zou ontvangen.”

Angst en kattenfilmpjes

Hamad geeft aan Foreign Policy toe dat hij bang is en erover denkt om met zijn familie uit Gaza weg te trekken. Angst is een van de krachtigste wapen die IS in handen heeft en verklaart voor een groot deel het succes van de terreurgroep. Dat beweegt veel komieken in het Midden-Oosten ertoe zich juist tot humor en satire te wenden, in een poging te laten zien wat een belachelijke beweging het eigenlijk is.

De maker van de volgende video moet gedacht hebben dat de wereld behoefte heeft aan zowel satire over IS als aan nóg meer online kattenfilmpjes. Bekijk hier hoe klunzige poezen rare sprongen maken terwijl het jihadlied “Saleel al-Sawarim” (“het gekletter van de zwaarden”) speelt:

https://www.youtube.com/watch?v=kb3wo0vtvpQ

Swingen op de nasheed

De jihadliederen van IS zijn volledig a capella (‘nasheed’), omdat muziek met instrumenten binnen hun strenge islamopvatting verboden is. Desondanks bleef het deuntje van “Saleel al-Sawarim” maar hangen in het hoofd van Karem Farok, een 18-jarige Egyptische amateurmusicus. Hij besloot daarom een danceversie van het nummer te maken, waarin de focus van dood en vernietiging verschuift naar losgaan op de dansvloer:

Er wordt trouwens wel meer gedanst in satirische filmpjes:

https://www.youtube.com/watch?v=O7IMes9N834

Ook buiten Midden-Oosten draak gestoken met IS

In Israël gingen grappenmakers al eerder aan de slag met het bespotten van Islamitische Staat. Bekijk hier hoe zij de “bloopers van IS” in beeld brachten:

Ook elders op internet werden beelden van IS met videobewerking omgetoverd in lachwekkende beelden:


‘Feyenoord destroyed Rome before it was cool’

Toen IS in februari in een onthoofdingsvideo dreigde Rome te zullen veroveren, reageerden de Italianen ook met humor in plaats van met angst. Nrc.nl verzamelde de leukste reacties:

Twitter avatar Mis_BUG Giuseppe Longo You are so outmoded… Feyenoord hooligans destroyed Rome before it was cool… #We_Are_Coming_O_Rome #RealHipsters
Twitter avatar LuigiRappallo Lukas Rapp #We_Are_Coming_O_Rome, once you made it, don’t wear #Feyenoord shirts or speak Dutch. You will just face problems.
Twitter avatar giolongoo Giovanni Longo #We_Are_Coming_O_Rome Please don’t come on Sunday when #sslazio is playing football, thank you. If AS Roma is playing, instead, it is ok. TY
    • Casper van der Veen