Het wordt héél druk, in Zwijndrecht

De maritieme parade voor de koning is goed te zien in Zwijndrecht. De gemeente doet aan crowd management.

Zicht op Dordrecht, vanaf de oever in Zwijndrecht. Maandag neemt Willem-Alexander in Dordt een vlootschouw af. Foto Ilvy Njokiktjin
Zicht op Dordrecht, vanaf de oever in Zwijndrecht. Maandag neemt Willem-Alexander in Dordt een vlootschouw af. Foto Ilvy Njokiktjin Foto Ilvy Njiokiktjien

Frans Wagenaar (65), inwoner van Zwijndrecht, hoort het voor het eerst. En hij gelooft het niet meteen, dat zie je aan zijn ogen. Een pólsbandje om op Koningsdag naar de vlootschouw te kijken?

„Dat is een grap zeker?”

Nee. Het is echt waar. Zonder polsbandje kunnen Zwijndrechters maandag niet genieten van het uitzicht op de Grande Parade over de Oude Maas. Al ligt de oever van de rivier nog geen driehonderd meter van zijn huis. De polsbandjes zijn deze week op gezette tijden af te halen op het gemeentehuis. Maar op is op: er zijn er maar vijfduizend. En er zijn 45.000 Zwijndrechters.

Zwijndrechters ondervinden deze Koningsdag de gevolgen van Willem-Alexanders nieuwe verjaardagsinvulling. Niet langer koekhappen maar een spectaculair defilé waarbij één uitverkoren gemeente zich in al haar pracht en praal aan de koning presenteert. Dordrecht is die stad dit jaar: vanaf de Dordtse kade zal de koning tussen 11.00 en 11.30 uur uitkijken over tientallen indrukwekkende schepen van plaatselijke maritieme bedrijven, varend over de Oude Maas. Spektakel rond één plek, in een kort tijdsbestek.

En omdat Zwijndrecht aan de overkant ligt, en het uitzicht vanaf die kant prachtig is en er dus drommen mensen worden verwacht voor een half uur samengebald kijkgenot, moeten Frans Wagenaar en mede-inwoners een polsbandje dragen.

Mensen in het water

Kwestie van „crowd management”, zegt Mara Damen, „projectleider Koningsdag” van de gemeente Zwijndrecht, in een uitspanning langs de rivier. Het zicht is hier inderdaad majestueus: achter klotsend water een lange rij historische panden strak geparkeerd langs de Dordtse kade. „Maximaal achtduizend mensen mogen op Koningsdag langs de kade staan”, zegt Damen, wijzend naar een oranje gemarkeerde zone op een plattegrond van Zwijndrecht. De gemeente vreest anders voor „gedrang”, zegt ze, mensen die in het water vallen. Hekken zullen de straten vanaf de Oude Maas tot en met de Ringdijk afgrendelen tussen 07.00 uur en het middaguur. Zonder polsbandje kom je er niet in.

Maar veel Zwijndrechters weten dit niet, blijkt als je het ze vraagt. De huis-aan-huisbladen De Brug en De Kombinatie schreven er vorige week over en het staat op de gemeentewebsite. Maar die leest men kennelijk slecht. Want het polsbandje op Koningsdag, het zegt de mensen achter de Ringdijk niets. „Ik gooi die krantjes altijd meteen weg”, zegt Claudia Kreukniet (39). Zij wil eigenlijk wel gaan kijken naar die boten, ja. „Een polsbandje halen op het gemeentehuis? Oké. Bedankt voor de tip.”

Eén groep Zwijndrechters is wél op de hoogte: de mensen die wonen tussen de Ringdijk en het water, in de af te grendelen zone dus. Zij ontvingen afgelopen week een brief van de gemeente met alle informatie. Bovendien, zo lazen zij in die brief, hoeven zij niet naar het gemeentehuis voor een polsbandje, omdat ze pal aan de rivier wonen. Zij ontvangen deze week hun bandjes per post thuis. Eén voor elk persoon in het huishouden, plus twee bandjes extra. Voor familie of vrienden.

Goed nieuws voor Dennis Vaandrager (33), die net buitendijks woont. Dat bewoners aan de andere kant van de dijk dit allemaal niet weten, deert hem niet. „Moeten ze die krantjes maar beter lezen.” Niet dat hij ze leest, trouwens.

Gemeente Zwijndrecht begint deze week een laatste „communicatieoffensief”, zegt projectleider Mara Damen. Informatie over de polsbandjes komt onder meer op de voorpagina’s van De Brug en De Kombinatie.

Mocht die informatie voorbijgaan aan de Zwijndrechters achter de Ringdijk, dan zullen zij op Koningsdag, op een steenworp afstand van hun huis, stuiten op een weigerachtige toezichthouder naast een dranghek.

    • Ingmar Vriesema