Hero ziet kansen bij de kleine ondernemer

Hero Brinkman presenteert morgen een nieuwe politieke partij. „Goede mensen” heeft hij. Nu genoeg steun regelen.

Foto Guus Dubbelman

Hero Brinkman zit aan het hoofd van de tafel. Twintig paar ogen zijn op hem gericht. „Welkom allemaal bij onze laatste vergadering. Het is bijna zo ver”, zegt hij.

De oud-politicus en politieman gaat het nog één keer proberen in Den Haag, nadat hij in 2012 uit de PVV is gestapt en vergeefs heeft geprobeerd Democratisch Politiek Keerpunt vorm te geven. Morgen presenteert hij een nieuwe partij, voor ondernemers.

Brinkman weet als geen ander hoe moeilijk het is een partij te beginnen. Hij weet ook hoe vervelend het is wanneer dat mislukt. Waarom keert hij dan toch terug in de politiek? Hij ziet kansen, zegt hij. „Vroeger stemde je vanuit ideologie. Nu kijkt de kiezer naar wat hij zelf belangrijk vindt. Als je meer aandacht wil voor dierenrechten, ga je naar de Partij voor de Dieren, voor de belangenbehartiging van ouderen ga je naar 50Plus. Ondernemers zien dat bij hun traditionele bestuurderspartijen hun belangen niet meer behartigd worden. Ik zeg: laat ons die belangen behartigen.”

Een nieuwe partij moet aan een hoop eisen voldoen: ze moet een sterke leider hebben, aandacht van de media trekken, een trouwe achterban creëren, een onderscheidend partijprogramma hebben, genoeg geld binnenkrijgen en tijd hebben om al deze punten uit te werken voordat er verkiezingen zijn. Zonder deze ingrediënten is een partij gedoemd te mislukken, schreven Chris Aalberts en Dirk-Jan Keijser in De puinhopen van rechts.

Brinkman begint bij de vergadering meteen over dit boek. „Ik ben blij dat we aan bijna alle punten die ze beschrijven voldoen”, concludeert hij tevreden. Hij schakelt over naar de agenda van vandaag: een partij oprichten, hoe doe je dat in de praktijk?

In Nederland zijn negentien kiesdistricten. Per district heeft de partij dertig ‘ondersteuningsverklaringen’ nodig om mee te mogen doen aan de verkiezingen. „Zeshonderd handtekeningetjes, maar een gigantisch geregel”, vertelt Brinkman zijn leden. Allemaal krijgen ze een district toebedeeld waar ze handtekeningen gaan verzamelen. Limburg en Zeeland zijn niet zo populair. Dat is een heel eind rijden.

Om de partij op de kaart te zetten, wordt alle leden verzocht hun netwerk in te zetten. Ze gaan in hun district bij zo veel mogelijk ondernemers op bezoek om de boodschap te brengen, bijvoorbeeld bij winkeliersverenigingen. Verder moeten er flyers komen en wordt een website gebouwd. „Elke ondernemer in Nederland moet minstens één keer door ons zijn benaderd”, zegt Brinkman.

Voor de zekerheid wordt ook een bed-bad-en-broodstandpunt geformuleerd. „Wie heeft daar een mening over?”, vraagt Brinkman. Aan tafel zitten voornamelijk mannelijke ondernemers van middelbare leeftijd. Ze kijken elkaar glazig aan. Na een paar minuten komt de discussie toch los. Brinkman onderbreekt: „Wij moeten deze opvatting hebben: de Raad van State moet zijn uitspraak duiden. We sluiten ons in de toekomst aan bij het CDA, die willen uitgeprocedeerden een ontheemdenstatus geven.” Iedereen kijkt tevreden.

Bijna niemand aan tafel heeft ervaring in de politiek. Toch zijn deze „goede mensen” volgens Brinkman een van de redenen dat zijn partij gaat slagen. De mensen moeten ervoor zorgen dat de partij een goede naam krijgt. Brinkman zegt zijn eigen reputatie niet belangrijk te vinden. „Het gaat om de inhoud en de mensen die hier zitten. Ik ben niet belangrijk, misschien ga ik niet eens op de lijst staan, dat weet ik nog niet.”

Danielle van der Raad (29) is naast Martine Gaasbeek, Brinkmans rechterhand, de enige vrouw aan tafel. Ze is freelance webhoster en bruidsfotograaf. Zzp’er dus. Over de kans van slagen van deze partij heeft ze „een goed gevoel”. Ze doet mee om „een verschil te kunnen maken”. „Ik houd er niet van om vanaf de zijlijn toe te kijken en ik kan hier heel veel van leren.”

Vanuit de vergaderruimte is er spectaculair uitzicht op opstijgende vliegtuigen en een parkeerplaats voor privéjets op Schiphol. De crème de la crème van ondernemend Nederland heeft hier zijn vliegtuig staan. Voor die ondernemers is de partij niet in het leven geroepen. „Wij gaan voor de keihard werkende ondernemer aan de bak, de zzp’er en de mkb’er. Niet zoals de VVD voor de grootverdieners, die zo onderhand denken dat ze het land besturen.”

Na de vergadering krijgt het gezelschap een rondje van Brinkman.

    • Zoë Boven