‘Rusland niet uitgesloten van atletiek vanwege dopingcultuur’

Rusland zal niet worden uitgesloten van grote atletiekevenementen vanwege de beschuldigen over een ‘van bovenaf opgelegde dopingcultuur’. Dat zei de president van internationale atletiekunie IAAF Lamine Diack vandaag.

IAAF-president Lamine Diack vindt niet dat Rusland uitgesloten moet worden van grote atletiekevenementen vanwege de 'grootschalige dopingcultuur'
IAAF-president Lamine Diack vindt niet dat Rusland uitgesloten moet worden van grote atletiekevenementen vanwege de 'grootschalige dopingcultuur' Foto EPA/ Sebastien Nogier

Rusland zal niet worden uitgesloten van grote atletiekevenementen vanwege de beschuldigen over een ‘van bovenaf opgelegde dopingcultuur’. Dat zei de president van internationale atletiekunie IAAF Lamine Diack vandaag.

De uitspraak van Diack is opmerkelijk omdat het IAAF en het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) het onderzoek naar het Russische dopingprogramma nog niet hebben afgerond. Begin dit jaar werden door het Russische antidopingbureau (Rusada) vijf snelwandelaars, onder wie drie olympische kampioenen, lange schorsingen opgelegd wegens het gebruik van verboden middelen of afwijkende waarden in het biologische paspoort. Rusada legde de straffen op nadat het IAAF al voorlopige schorsingen had afgekondigd.

‘Rusland groot land in atletiek’

Suggesties dat Rusland niet zou mogen deelnemen aan het WK-Atletiek of de Olympische Spelen zijn volgens IAAF-president Diack “een grap”, zo meldt persbureau AP.

“Ze doen mee, ze doen mee. Het is een groot land in atletiek”.

In december zorgde een Duitse documentaire voor grote opschudding in de sportwereld. Televisiezender ARD liet zien dat Russische sporters massaal doping gebruiken waarbij ze hulp krijgen van trainers, artsen, maar ook van de nationale antidopingautoriteit Rusada en het Russische sportministerie. In de documentaire beweert de bekende 800-meterloopster Yulia Stepanova dat Rusland sporters er toe dwingt op doping te gebruiken.

“De trainers nemen een willekeurig meisje, voeren haar pillen en laten haar dan hardlopen. En als morgen een van hen wordt betrapt, dan zeggen ze: we zoeken wel een nieuwe.”

Volgens Diack is het “overdreven” en “belachelijk” dat 99 procent van alle Russische sporters doping gebruiken. De president van IAAF vergelijkt het Russische dopingprobleem met schandalen in de Verenigde Staten uit de jaren negentig en zegt dat het op dezelfde manier moet worden opgelost, met strikte handhaving door een onafhankelijke agentschap. Eerder liet Camiel Eurlings, het enige Nederlandse IOC-lid, nog weten dat de onderste steen boven moet komen.

“Als bewezen wordt wat er in de reportage is uitgezonden, dan kan dit niet zonder consequenties blijven”.

Lees meer:
- nrc.nl “Opschudding over dopinggebruik Russische sporters. Hoe groot is dit?”
- NRC Handelsblad In Rusland wordt doping ‘van bovenaf opgelegd” (€)