Gedwongen opname voor bedreiger Spong

De Amsterdamse rechtbank heeft vandaag de 57-jarige Ronald ten C. een jaar gedwongen opname opgelegd in een psychiatrisch ziekenhuis vanwege de bedreiging van advocaat Gerard Spong. De man krijgt geen straf omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is, zo meldt ANP.

Foto ANP/ Remko de Waal

De rechtbank in Amsterdam heeft vandaag de 57-jarige Ronald ten C. een jaar gedwongen opname opgelegd in een psychiatrisch ziekenhuis vanwege de bedreiging van advocaat Gerard Spong. De man krijgt geen straf omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is, zo meldt ANP.

De uitspraak komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Volgens deskundigen lijdt Ten C. aan psychoses en schizofrenie. De bedreiger van Spong ontkent dit en weigert medicijnen in te nemen.

Doodsbedreiging

Ten C. heeft Spong in de periode van november 2013 tot juli vorig jaar meerdere e-mails gestuurd waarin hij de raadsman met de dood bedreigde. Hij deed dit naar eigen zeggen nadat hij tv-beelden had gezien over moorden, waarvoor de advocaat, volgens hem zijn vader, verantwoordelijk zou zijn. Ook zou Spong in zijn beleving 350 miljoen euro hebben verduisterd en tijdens de Tweede Wereldoorlog sluipschutter zijn geweest.

Volgens het Pieter Baan Centrum is een intensief behandel- en begeleidingstraject nodig om de kans op herhaling van dergelijke dreigementen te reduceren. De rechtbank onderschrijft de bevindingen van de deskundigen.

Spong zei eerder tijdens de zitting dat hij wel wat gewend is als het gaat om bedreigingen.

“Maar deze spande de kroon. Ik voel me zeer bedreigd sinds ik die mails heb gekregen. Vooral omdat ze ondertekend waren met ‘dienaar van God’. Dat gaf het enge gevoel dat ik te maken had met iemand die niet voor rede vatbaar was”.

    • Huib de Zeeuw