Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Etam Groep failliet verklaard - winkels blijven voorlopig open

De Etam Groep is vandaag failliet verklaard.
De Etam Groep is vandaag failliet verklaard. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het moederbedrijf van winkelketens Miss Etam en Promiss is zojuist door de rechtbank in Den Haag failliet verklaard. De Etam Groep vroeg twee weken geleden al uitstel van betaling aan, maar kan ook na dat uitstel de schuldeisers niet betalen. De winkels blijven voorlopig wel open, zo meldt persbureau ANP.

De gesprekken over een doorstart, worden in de tussentijd gewoon voortgezet. Al sinds de Etam Groep liet weten dat het in financiële nood zit, zijn de bewindvoerders van het bedrijf op zoek naar een partij die het bedrijf wil voortzetten. Vorige week stelden ze al dat er veel interesse is in het bedrijf.

Al langer in de problemen

Volgens de bewindvoerders hebben maar liefst veertien partijen zich gemeld. In de tussentijd hebben zij met banken en vakbonden een akkoord bereikt over het open houden van de winkels. De bewindvoerders verwachten dat ze nog een week of twee nodig hebben voordat ze duidelijkheid kunnen geven over de toekomst van het bedrijf.

De Etam Groep zat al een tijdje in financieel zwaar weer, doordat de verkopen teruglopen. Het bedrijf lijdt al enkele jaren verlies en zag zich sinds 2013 tweemaal gedwongen te reorganiseren. Bij die ontslagrondes – waarvan de laatste begin dit jaar plaatsvond - raakten in totaal 240 mensen hun baan kwijt.

Zo’n 2000 werknemers

De Etam Groep heeft momenteel nog 200 winkels door het hele land. Het grootste deel daarvan, 130 stuks, valt onder de vlag van Miss Etam. Bij het concern werken momenteel nog zo’n 2.000 mensen. De Etam Groep is in handen van de familie Korijn.

Lees ook op NRC Q: Dit zijn de ketens die Etam voorgingen.