Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Egyptische oud-president Morsi krijgt 20 jaar voor dood betogers

De in 2013 verdreven Egyptische president Mohamed Morsi is veroordeeld tot 20 jaar cel voor de dood van demonstranten in 2012. Dat heeft de rechter in Kairo vandaag bepaald. Het is het eerste vonnis tegen ‘s lands eerst gekozen democratische staatshoofd. Morsi werd niet vervolgd voor moord, maar voor het “machtsvertoon” en de onwettige arrestaties die met het incident gepaard gingen, aldus de rechter.

Morsi tijdens een eerdere rechtszitting
Morsi tijdens een eerdere rechtszitting Foto EPA / FOUAD ALGANOUSI / ALMASRI ALYOUM

De na militaire coup verdreven Egyptische president Mohamed Morsi is veroordeeld tot 20 jaar cel voor de dood van demonstranten in 2012. Dat heeft de rechter in Kairo vandaag bepaald, meldt persbureau AP. Het is het eerste vonnis tegen ‘s lands eerst gekozen democratische staatshoofd.  Morsi werd niet vervolgd voor moord, maar voor het “machtsvertoon”, aanzetten tot geweld en de onwettige arrestaties die met het incident gepaard gingen, aldus de rechter.

Proces
Morsi en en twaalf van zijn naaste medewerkers stonden in een geluidsdichte kooi toen de rechter uitspraak deed. Aanhangers van Morsi vielen in december 2012 bij het presidentieel paleis oppositiebetogers, waarbij zeker tien doden vielen. Ook twaalf andere leden van de Moslimbroederschap kregen vandaag twintig jaar cel. In andere processen zijn veel leiders van de Moslimbroederschap ter dood veroordeeld. Morsi’s voorganger Mubarak werd eerder vrijgesproken van het doden van demonstranten onder zijn bewind.

Tegen Morsi lopen nog drie andere processen voor het samenwerken met buitenlandse organisaties om aanslagen te plegen, wegens spionage voor Qatar, ontsnapping uit de gevangenis en het beledigen van de rechterlijke macht. In de afgelopen 18 maanden werden er al meer dan 50 zittingen gehouden tegen de oud-president. Hij werd na de Arabische omwentelingen in 2012 democratisch gekozen als president.

Militaire coup
Een jaar nadat Morsi op 30 juni 2012 democratisch was gekozen, werd hij 3 juli 2013 afgezet tijdens een militaire coup onder leiding van generaal Abdel Fattah el-Sisi. Enkele dagen ervoor waren miljoenen mensen de straat opgegaan om tegen Morsi en zijn beleid te demonstreren. Morsi had tijdens zijn presidentschap meer macht naar zich toegetrokken dan zijn voorganger Mubarak ooit had.
De Moslimbroederschap, waar Morsi lid van is, heeft Egypte inmiddels verboden en geclassificeerd als terreurbeweging. De huidige president Sisi was onder Morsi minister van Defensie. Moslimbroeders worden sinds de coup hardhandig aangepakt. 1400 Moslimbroeders kwamen om en tienduizenden werden vastgezet. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn bij de ontruiming van een protestkamp waarbij minstens 817 doden vielen mogelijk misdaden tegen de mensheid gepleegd.

Staatsmedia melden dat Morsi waarschijnlijk in beroep zal gaan tegen het vonnis. De Turkse president Erdogan riep eerder op tot vrijspraak. “Morsi is gekozen door 52% van de Egyptenaren. Geef hem zijn vrijheid.”

Lees in NRC Handelsblad het opiniestuk van Rena Netjes en Jan Jaap de Ruiter: Nederland, help Sisi niet (€)