Eerst vegen dan een biertje bij DSS

Haarlemse buren DSS en Kinheim openen honkbalseizoen in contrastrijke hoofdklasse. David tegen Goliath.

Het lukte het kleine DSS, in groen shirt, geen enkele maal om van grote buurman Kinheim te winnen. Kevin Geestman wierp namens DSS.
Het lukte het kleine DSS, in groen shirt, geen enkele maal om van grote buurman Kinheim te winnen. Kevin Geestman wierp namens DSS. Foto Remco van der Kruis

„Bal! Bal!” Voorbijgangers verstarren op de streep asfalt pal tussen de Haarlemse honkbalclubs DSS en Kinheim. Op het veld van DSS speelt de thuisclub de eerste wedstrijd van hun eerste hoofdklasseseizoen tegen de buren. Als een meteoriet boort de wedstrijdbal zich in het honkbalveld ernaast: van Kinheim. De derby op het veld van DSS wordt voortgezet alsof er niets is gebeurd. Ballenregen op Sportpark Pim Mulier.

Dezelfde divisie, maar een wereld van verschil tussen de clubs aan weerszijden van de weg. Kinheim doet al jaren mee in de top van de hoofdklasse. Is lid van het klassieke kwartet van grote gerespecteerde clubs, samen met Curaçao Neptunus, L&D Amsterdam en Vaessen Pioniers. Sponsors, topspelers, veel ervaring – dit jaar maakt Kinheim een goeie kans op de titel. Net als in 2012, het kampioensjaar waarin de club een begroting had van zo’n 150.000 euro.

Aan de andere kant van de weg zit de tribune van DSS vol. Iedereen zit er gratis: entree vragen doet de club niet. De buren wel. DSS, één van de grootste verenigingen van Nederland – zichzelf betitelend als ‘de familieclub’ – komt voor het eerst kijken in de hoofdklasse. Hier krijgt niemand betaald, behalve de trainer. Een biertje na de wedstrijd kunnen de spelers krijgen. Tenminste, nadat ze hun corveetaak vervuld hebben. Voorzitter Dick Hoff heeft een scootmobiel voor ze gekocht. Met een bezem daarachter maken ze het veld na iedere wedstrijd zelf schoon. „Vegen maar!”

Samen vullen ze twee van de acht plekken in de hoofdklasse. Andere tegenstanders die hierna wachten zijn Curaçao Neptunus, L&D Amsterdam, Vaessen Pioniers en kleinere clubs HCAW Bussum, UVV en The Hawks. Laatstgenoemde was eigenlijk gedegradeerd, maar keerde dit seizoen terug nadat ADO Den Haag bedankte vanwege financiële problemen. Honkbal is in Nederland geen vetpot.

De afgelopen dagen was het driemaal een strijd tussen het grote en het kleine geld in Haarlem; zo vaak speelden DSS en Kinheim sinds donderdag tegen elkaar. Het lijkt onbegonnen werk voor de kleine club om te winnen, maar Cruijffiaans wordt geantwoord dat „DSS meedoet – en dus kan winnen.”

Toch erkent Frank van der Putten (58) dat Kinheim er goed voor staat. Na het faillissement van zijn eigen „cluppie” Haarlem Nicols (in 1994) was hij lange tijd jeugdtrainer bij DSS. Zijn sympathie gaat zonder meer uit naar de familieclub, maar bij Kinheim zit meer kwaliteit, ervaring – en geld.

In de dug-out van Kinheim zit de bank vol zenuwachtig bewegende topspelers. Het is een gentlemen’s agreement in het honkbal dat de club die op papier een klasse beter is, niet zijn sterkste spelers opstelt. Oud-international David Bergman, werper van Kinheim met een Nicols- en DSS-verleden, zit ertussen. Hij zal zeker niet de laatste talentvolle DSS-speler zijn die de familieclub verruilt voor het grotere werk.

Twee talenten van DSS solliciteren dit weekend naar een dergelijke carrière: binnenvelders Joffrey Heus en Mitchel Dautzenberg. Met hun hulp buigt DSS in de tweede wedstrijd een 0-4 achterstand om naar een 5-4 voorsprong. Even is er de hoop op een stunt van David tegen reus Goliath.

„Lekker Dautzie! Good play!” schreeuwt voorzitter Hoff. Hij trekt het sjaaltje om zijn nek wat losser nu de temperatuur stijgt. „Het is een leuk ploegje, hè? Er zijn dit jaar ook nieuwe jongens bij, die graag in de hoofdklasse willen spelen. Daar is DSS nu een mooie springplank voor. Iedereen is welkom bij ons. Maar ze krijgen niks. Ja, een handschoen dan.”

De promotie is een feestje voor de club, daarover kan Hoff uren enthousiast vertellen. Maar over honkbal op zich is hij minder optimistisch. Geld blijft het probleem, zo blijkt wel uit het voorbeeld van het weggevallen ADO. En het lijdt aan chronisch aandachttekort, op televisie altijd verliezend van dat zo populaire voetbal.

Op het veld wordt de stunt van DSS geen werkelijkheid. De ploeg slaat wel meer honkslagen (7-5), maar in de negende inning maakt Kinheim-topper Jeffrey Arends met een tweehonkslag een einde aan de droom. Na drie wedstrijden zijn de cijfers duidelijk: 1-10 en 5-6 op het veld van DSS en op zondag met een 6-2 genadeklap op het terrein van Kinheim.

Naast Kinheim bleef ook Vaessen Pioniers ongeslagen, wat betekent dat als vanouds twee grote clubs de lijst aanvoeren. Titelverdediger Curaçao Neptunus verloor verrassend één wedstrijd van HCAW Bussum, L&D Amsterdam verloor één wedstrijd van UVV. De kleine clubs in de competitie lieten daarmee zien dat het klassieke kwartet van toppers niet hoeft te slapen tot de play-offs.

    • Mara Wienke