#DvdW: de echte naam van Mark Twain

Dagelijks bekijkt journalist en schrijver Pieter Steinz wat er actueel is in boekenland. Precies honderdvijftig jaar geleden overleed Mark Twain, de vader van de moderne Amerikaanse literatuur. Wat was zijn echte naam?

TWAINSamuel Langhorne Clemens, die zijn pseudoniem ontleende aan de uitroep van loodsen op de Mississippi (mark twain betekent ‘twee vadem diep’), was al immens populair (en 49) toen zijn meesterwerk The Adventures of Huckleberry Finn verscheen. Hij had naam gemaakt met humoristische verhalen en satirische reisbeschrijvingen en veel geld verdiend met de kinderboeken The Adventures of Tom Sawyer en The Prince and the Pauper.

Maar het was het hartveroverende verhaal van een veertienjarig jochie op de vlucht voor ‘sivilization’ dat hem eeuwige roem bezorgde. Ondanks een rommelig tweede gedeelte zou Huckleberry Finn verafgood worden door zulke verschillende schrijvers als Ralph Ellison, Jorge Luis Borges en Kenzaburo Oë; terwijl Ernest Hemingway stelde dat de hele Amerikaanse literatuur eruit voortkwam: ‘There was nothing before. There has been nothing as good since.’ In later jaren werd Twain, die na zijn huwelijk naar Connecticut verhuisde, als satiricus steeds pessimistischer, zoals blijkt uit A Connecticut Yankee in King Arthur’s Court en zijn postume roman The Mysterious Stranger, over de komst van Satan naar een hypocriet Oostenrijks dorpje.

Voor meer afleveringen van de Dagkalender van de Wereldliteratuur, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

    • Pieter Steinz