2Doc: Volgens protocol

None

In Volgens Protocol worden verpleegkundigen Esmeralda en Inge dicht op de huid gefilmd tijdens hun dienst in meldkamer 112. Door de invoering van een nieuw protocol is het werk van centralisten als Inge en Esmeralda veranderd. Zij dienen volgens een strak schema vragenlijsten af te werken. Ze moeten een weg zien te vinden tussen dit vrij rigide protocol en assertieve (en soms agressieve) burgers. Ondanks de vaak heftige gebeurtenissen waarmee ze geconfronteerd worden, moeten ze er bovendien voor zorgen dat ze een bepaalde score halen. Volgens Protocol werd gemaakt door Anne-Marieke Graafmans, zelf ook verpleegkundige. Ze wilde al lang een film maken over de verzakelijking in de zorg: „Van de meldkamer hebben we geanonimiseerde transcripties gekregen van 112-gesprekken. Aan de hand hiervan heeft een scriptschrijver een scenario geschreven om de andere kant van de lijn in te laten spreken door acteurs. De kant van de centralisten is dus echt, de tekst van de bellers is ingesproken door acteurs. Dat het gescript is, maakt het nog geen fictiefilm. Het maakt het alleen mogelijk dat deze film gemaakt kon worden.”