Dit Nederlandse bedrijf zit achter de noten in je muesli

Foto iStock

Het maanzaad op je brood, de noten in je muesli, de smaakstoffen in je brood en de thee die op tafel staat. Grote kans dat ze afkomstig zijn van Acomo: een van de oudste beursgenoteerde bedrijven van het land. Vandaag komt het met kwartaalcijfers.

Acomo?

Dat staat voor Amsterdam Commodities. Maar met Amsterdam heeft het behalve de beursnotering niets te maken, Acomo is namelijk gehuisvest in Rotterdam.

Acomo is de holding waar verschillende handelshuizen in agrarische producten onder vallen en telt zelf maar acht werknemers. Maar daaronder hangen belangrijke handelshuizen zoals de Van Rees Groep, een van de grootste theehandelaren ter wereld.

Van Rees Group

Acomo is sinds 1908 genoteerd aan de Amsterdamse beurs, aanvankelijk onder de naam Rubber Cultuur Maatschappij Amsterdam. Van de huidige aanwezigen zit alleen Shell (Koninklijke Olie) er langer.

‘Amsterdam Rubber’, ontwikkelaar van rubberplantages in Indonesië, was lang een van de succesvolste koloniale bedrijven. Toen Indonesië eind jaren vijftig de rubberplantages nationaliseerde ging het, ondanks andere nieuwe activiteiten, beduidend minder. Het bedrijf werd in de jaren tachtig overgenomen door handelsonderneming Catz International dat qua kruiden, noten en gedroogd fruit tot de wereldtop behoort en uit 1856 stamt.

Catz 150 jaar

Wat valt er allemaal onder?

Acomo verdeelt de zeven bedrijven die het heeft onder in vier categorieën. Goed voor meer dan driehonderd producten die worden gekocht en verkocht in meer dan negentig landen.

Catz International valt net als Tovano en King Nuts & Raaphorst onder de belangrijke Specerijen en Notentak. Daar wordt onder meer geprofiteerd van de populariteit van hip voedsel zoals chiazaad. “The sales of superfood products fuelled growth”, meldde Acomo vorig jaar nog.

Het grote Amerikaanse Red River Commodities hoort bij ‘Eetbare Zaden’ en staat bekend om zonnebloemzaden en een pindavrije pindakaas.

De thee-afdeling bestaat dus uit de Van Rees Group die jaarlijks zo’n 90.000 ton thee verhandelt. Uitgaande van 1,5 gram thee per zakje is die hoeveelheid goed voor 60 miljard theezakjes.

De Voedingsingrediëntentak wordt gevormd door het dit jaar uit een fusie ontstane Euroingredients dat onder meer smaak-, kleur- en textuurstoffen voor brood levert.

En hoe gaat het?

Super, meldt Acomo zelf. In een presentatie omschrijft het Catz International als “extremely profitable”.

Het recente jaarverslag rept over “het zeer succesvolle jaar 2014″. Neem bijvoorbeeld noten, die verkopen goed dankzij “een snel toenemende vraag van de consument naar een gezonde snack“.

De grondstoffenmarkt kent veel prijsschommelingen en daar zijn de handelshuizen klaarblijkelijk slim mee omgesprongen.

Wat doet dat met de aandeelhouders?

Die zijn tevreden. Ze krijgen niet alleen meer dividend.

Ook de koers stijgt flink.

Groeit Acomo verder?

Dat valt niet uit te sluiten. Acomo steekt niet onder stoelen of banken dat het in overnames geïnteresseerd is. De laatste aandeelhoudersvergadering eindigde volgens de notulen als volgt.

“De voorzitter dankt de aanwezigen en nodigt iedereen uit voor een hapje en een drankje om al dan niet over acquisities verder te praten.”

    • Camil Driessen