Dijsselbloem: Grexit is geen optie

Wanneer Griekenland de eurozone verlaat leidt dit tot “gevaarlijke instabiliteit” voor de in financiële nood verkerende lidstaat. Het land heeft “bijna geen geld meer”. Dat zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vandaag, zo meldt Reuters.

Voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem waarschuwt voor de nadelige gevolgen van een Griekse uittreding uit de eurozone Foto ANP/ Olivier Matthys

Wanneer Griekenland de eurozone verlaat leidt dit tot “gevaarlijke instabiliteit” voor de in financiële nood verkerende lidstaat. Het land heeft “bijna geen geld meer”. Dat zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vandaag, zo meldt Reuters.

Dijsselbloem ziet reden voor optimisme tijdens de besprekingen met Griekenland. “Als er nu geconcentreerd wordt doorgewerkt, moeten we tot een oplossing kunnen komen”. Griekenland kreeg in februari een verlenging van het steunprogramma van vier maanden in ruil voor een voorlopige lijst met hervormingen. Inmiddels zijn al tweeënhalve maand verstreken zonder dat er een definitief akkoord is bereikt.

“ECB verliest haar geduld met Griekenland”

Drie dagen voor het informele overleg in de Letse hoofdstad Riga verwacht de voorzitter van de eurogroep dat een akkoord tussen de eurolanden en Griekenland nog enkele weken kan duren.

“Zo nodig nemen we een paar weken extra. Maar hoe langer je praat, hoe minder tijd er is om afspraken door te voeren. Dat, in combinatie met het feit dat het geld echt op begint te raken, betekent dat je echt door moet werken.”

Investeerders zijn zeer sceptisch over een mogelijke deal met Griekenland. Ze verwachten niet dat het overleg in Riga veel gaat opleveren. Persbureau Bloomberg meldt vandaag dat ook de Europese Centrale Bank haar geduld verliest met Griekenland.

Afgelopen zaterdag, tijdens de voorjaarsvergadering van het IMF waarschuwde de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew nog voor een Griekse uittocht. Het is te riskant. Vooral omdat de financiële markten ook angstig de renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank afwachten. Tegelijkertijd klinkt ook steeds luider het geluid van een Griekse uittreding uit de eurozone, zo schreef economieredacteur Maarten Schinkel

“Voor het IMF is de Grexit niet langer een imaginair monster dat Athene bij de les moet houden en de rest van de eurozone alsnog tot concessies zal dwingen. De Grexit neemt nu echt vaste vorm aan. Achter de officiële uitspraken en de communiqués is een nieuwe boodschap te horen: laat ze maar gaan, die Grieken.”

Lees verder in NRC Handelsblad “Het gonst in de IMF-gangen: laat de Grieken gaan” (€)

    • Huib de Zeeuw