De pianospeler uit Yarmouk en andere levenskrachtige Arabische films

Still uit 'Letters from Al Yarmouk'

Oorlog in Syrië, Libië en Jemen. Het Midden-Oosten lijkt één grote brandhaard met weinig perspectief op een betere toekomst. Toch zijn er ook glimpjes van hoop, zo toont de documentaire over het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk. Dit, en meer bijzondere documentaires en films op het vanavond geopende Arabische filmfestival in Amsterdam.

Door de oorlog in Syrië is Yarmouk veranderd in een van de ellendigste plekken van het land. Al twee jaar lang is het kamp afgegrendeld door het Syrische regime en water en voedsel zijn nauwelijks aanwezig. Maar pas nadat strijders van de Islamitische Staat (IS) het kamp grotendeels in handen kregen was er wereldwijde aandacht voor de “onmenselijke omstandigheden”. De jonge fotograaf Niraz Saeed is een van de opgesloten inwoners en zorgt met zijn documentaire ‘Letters from Yarmouk’ - hij stuurde filmbeelden naar een Palestijnse filmmaker in Ramallah- voor unieke beelden uit kamp, waaronder shots over van een pianospeler. Het resultaat is een zeer reflectieve film over de verhouding van Palestijnse vluchtelingen tot de strijd in Syrië.

Strijdlustige Arabische feministen

Op de zevende editie van Cinéma Arabe zijn van 21 april tot 3 mei in de Amsterdamse bioscoop Rialto in totaal dertig speelfilms, documentaires en korte films te zien. Het festival geeft hiermee een indringend beeld van Arabieren die ondanks alle tegenslagen niet opgeven. Dat bewijst ook de historische film over vrouwenrechten in Tunesië en Egypte.

https://youtu.be/vUMdJfYMeYA

Aansluitend aan deze documentaire ‘Feminists, Insha’allah!’ is er op zaterdagavond 25 april een debat over feminisme in de Arabische wereld.

Behalve ellende en vechten voor de goede zaak, ook ruimte voor absurdisme. Alleen al de titel van de korte film is hilarisch ‘The Aftermath of the Inauguration of the Public Toilet at Kilometer 375’. Met deze ode aan de Russische schrijver Anton Tsjechov en de Amerikaanse filmmaker Roy Andersson laat het filmfestival zien dat Arabische filmmakers ook onderdeel zijn van een wereldwijde culturele scène.

Daarnaast ook het debuut van de Nederlandse filmmaker Wahid Sanouji. Een korte film over de 25-jarige Karim die hoopt op de liefde van zijn vader bij de bekendmaking van de belangrijkste beslissing in zijn leven.

Een aantal van de films worden ook in Den Haag, Maastricht en Rotterdam vertoond. Voor meer informatie over het programma, zie hier.