De beloftes van de SNP

Gisteren was het de dag van de SNP. Die begon met de waarschuwing in alle Conservatief gezinde kranten voor het gevaar van de Schotse nationalisten. Hun raison d’être is immers onafhankelijkheid voor Schotland, en dus het opbreken van het Verenigd Koninkrijk. In The Daily Telegraph gebruikte Boris Johnson zijn wekelijkse column om SNP-leider Nicola Sturgeon

Foto Reuters

Gisteren was het de dag van de SNP. Die begon met de waarschuwing in alle Conservatief gezinde kranten voor het gevaar van de Schotse nationalisten. Hun raison d’être is immers onafhankelijkheid voor Schotland, en dus het opbreken van het Verenigd Koninkrijk.

In The Daily Telegraph gebruikte Boris Johnson zijn wekelijkse column om SNP-leider Nicola Sturgeon te vergelijken met koning Herodus ,,die je ook geen kindertehuis zou laten runnen”:

You would not dream of asking a fox to look after the henhouse or a temperance campaigner to run a brewery or Attila the Hun to work as a doorkeeper for the Roman senate – and no one in their right mind would enter into a contract with a bunch of voracious weevils to protect the lovely old timbers in the tower of the local church. Would they?

kranten-snp
In de Daily Mail noemde Piers Morgan haar ,,de meest gevaarlijke vrouw die weinigen buiten het VK kennen”.

This diminutive but sharp-witted woman has rampaged through the UK election campaign like a mini-Godzilla, breathing fire and brimstone in such a passionate manner that even Wallace himself – a Scottish warrior hero immortalized by Mel Gibson in the movie Braveheart, who died trying (and failing..) to wrestle independence from the English in the late 13th Century - might have struggled to emulate it.

En op campagne waarschuwde David Cameron voor ,,de samenwerking [tussen de SNP en Labour] die in de hel is gesloten”. De kans is groot dat de SNP bijna alle Schotse Lagerhuiszetels wint, waardoor Labours kans op een meerderheidsregering verkleint. Maar Labour kan tóch regeren als de SNP gedoogsteun geeft. En welke eisen zal zij dan op tafel leggen?

150410_schotseverkiezingen

Volgens het programma beleid ,,dat Schotland sterker maakt in Westminster”. En omdat Sturgeon begrijpt dat er zorgen zijn, belooft ze de Engelsen, Welsh en Noord-Ieren ,,zolang wij tot het VK horen een gedeeld belang ervoor te zorgen dat het systeem beter voor ons allen werkt, niet alleen voor de weinigen”.

De belangrijkste beloftes zijn dat de Trident-kernraketten niet vervangen zullen worden, en dat het budget voor de NHS, de nationale gezondheidsdienst omhoog gaat. De raketten liggen in Schotland en zijn niet alleen de SNP, maar een meerderheid van de Schotten een doorn in het oog. De NHS heeft aanzienlijk meer geld nodig om de gezondheidproblemen door de toenemende vergrijzing te kunnen bekostigen.

Eventuele onderhandelingen over gedoogsteun met Labour (Ed Miliband sluit een coalitie uit) worden niet makkelijk door Trident. Labour wil de kernraketten houden. Maar er staat meer in het SNP-programma dat samenwerking moeilijk maakt. Zo wil de SNP volledige fiscale bevoegdheden voor Schotland, en een ‘referendumslot’ waarbij niet een van de vier landen (lees: Engeland) het hele VK uit de Europese Unie kan halen.

Maar toenadering is er ook. De SNP wil een hogesnelheidslijn tussen Glasgow, Edinburgh en Noord-Engeland. Daar wordt in veel Labour-kiesdistricten geklaagd dat er wel erg veel aandacht voor Londen is, en dat de beloofde hogesnelheidslijn tussen Londen en Birmingham de economie in het echte noorden te weinig helpt.

Lees verder:

    • Titia Ketelaar