CL: Bayern alsnog gemakkelijk door, Barça wint opnieuw

Thiago Alcântara juicht nadat hij het openingsdoelpunt heeft gescoord voor Bayern München tegen FC Porto in de kwartfinales van de Champions League.
Thiago Alcântara juicht nadat hij het openingsdoelpunt heeft gescoord voor Bayern München tegen FC Porto in de kwartfinales van de Champions League. Foto EPA/Andreas Gebert

Bayern München en FC Barcelona hebben zich geplaatst voor de halve finales van de Champions League. Bayern moest een 3-1 nederlaag in en tegen FC Porto van vorige week goedmaken, maar slaagde daar eenvoudig in. Bij rust stond het al 5-0, de eindstand was 6-1. Barcelona won opnieuw van PSG, ditmaal met 2-0.

Het was de verrassing van vorige week: het machtig geachte Duitse sterrenteam van Pep Guardiola dat onderuit ging tegen Porto. Vanaf het begin werd duidelijk dat een dergelijk resultaat er ditmaal niet inzat voor de Portugese ploeg. De Duitsers, zonder de nog geblesseerde Arjen Robben, hadden in twintig minuten de benodigde twee doelpunten gescoord via Thiago Alcântara en Jerome Boateng.

Daarna scoorden ze rustig verder en liepen ze uit naar 5-0 dankzij twee doelpunten van Robert Lewandowski en eentje van Thomas Müller. Porto maakte een eretreffer dankzij Jackson Martinez, waarna Xabi Alonso de eindstand bepaalde.

Meerdere records gebroken

De voorsprong van Bayern bij rust was een record. Nog nooit was het verschil zo groot na de eerste 45 minuten in het belangrijkste Europese bekertoernooi. De eindstand was geen record. Die eer blijft behouden aan Liverpool, dat op 6 november 2007 Besiktas met 8-0 versloeg.

De wedstrijd tussen FC Barcelona en Paris St. Germain was vorige week al van de meeste spanning ontdaan nadat de Spanjaarden in Parijs met 3-1 wonnen. Thuis wonnen ze opnieuw met 2-0, dankzij twee doelpunten van Neymar. Zijn eerste doelpunt was het duizendste doelpunt voor Barcelona in Europees verband. Xavi Hernandez, die na rust inviel bij de Spaanse ploeg, brak dankzij zijn speeltijd drie records. Hij heeft nu de meeste wedstrijden ooit gespeeld in de Champions League (148), in de knock-outfase van de CL (53) en in alle Europese clubcompetities (170).

Morgen komen de andere vier kwartfinalisten in actie. Juventus verdedigt uit tegen AS Monaco een voorsprong van 1-0, terwijl stadsgenoten Real en Atlético Madrid na het gelijkspel van vorige week (0-0), in Santiago Bernabéu gaan uitmaken wie er doorgaat naar de halve finale.

    • Sam de Voogt