Brussel, maak je borst maar nat: hier is de Europese Politico

Om middernacht is Politico.eu online gegaan, de Europese variant van de Amerikaanse politieke website Politico. De site wil verslaggeving over de EU weer sexy maken. Een eerste indruk van de nieuwe site.

Een printscreen van Politico.eu vanochtend.

Om middernacht is Politico.eu online gegaan, de Europese variant van de bekende Amerikaanse politieke website Politico. De site wil verslaggeving over de EU weer sexy maken. Een eerste indruk van de nieuwe site: een interview over de Europese economie met Jean-Claude Juncker, maar ook een bericht over Junckers nierstenen.

Met veertig journalisten wil Politico de belangrijkste verslaggever worden over de Europese politiek. De journalisten van Politico zitten zowel in Brussel als in Berlijn, Parijs en Londen. Zo wil de site de wisselwerking tussen Brussel en de lidstaten inzichtelijk maken. Naast de site start Politico ook een printversie met een oplage van 25.000 tot 30.000 stuks, waarvan de eerste editie aanstaande donderdag verschijnt. De Europese Politico werd eind vorig jaar aangekondigd en ontving een investering van de grote Duitse uitgever Axel Springer.

In Washington heeft Politico de boel flink opgeschud

Politico, wat was dat ook alweer? Politico.com begon in 2007 als een website en een magazine exclusief gericht op Amerikaanse politiek. Oprichters John Harris en Jim Vandehei, voormalig medewerkers van The Washington Post, wilden de politieke verslaggeving in Washington opschudden. De site brengt serieuze verslaggeving over politiek en beleid, maar is ook niet vies van roddel en achterklap.

Politico werd aanvankelijk sceptisch ontvangen, maar groeide al snel uit tot een beduchte concurrent van The Washington Post. De snelle en scherpe berichtgeving van Politico veranderde bovendien de dynamiek tussen politiek en media, en de manier waarop in Washington de politieke agenda tot stand komt. Inmiddels is Politico een begrip in de VS. De redactie in de VS telt 250 man, gisteren werd bekend dat Politico de redactie in de komende vier jaar wil uitbreiden tot vijfhonderd mensen.

De verwachtingen zijn hooggespannen

De uitbreiding van Politico naar  Brussel is opvallend: veel media trekken juist correspondenten terug uit de Europese hoofdstad. Media verkeren al tijden in zwaar weer, berichtgeving over Brussel wordt gezien als saai en ingewikkeld. De vele talen, uiteenlopende belangen en het stroperige wetgevingsproces van de EU maken het lastig om op een inzichtelijke, laat staan aantrekkelijke manier over Europa te berichten.

Andere Brusselse publicaties, zoals EU Observer en Euractiv, kampen met geldgebrek en missen sexy uitstraling. De website Presseurop, met vertaalde stukken van EU-correspondenten, sloot in 2013 de deuren toen de Europese Commissie de subsidie stopzette. European Voice, de dominante publicatie over de EU, was “een beetje de schoolkrant van Brussel, met droge aandacht voor elk amendement”, aldus ex-Europarlementariër Michiel van Hulten (PvdA) in een artikel over de komst van de Europese Politico in NRC Handelsblad. European Voice is overgenomen door Politico, het webadres linkt door.

Kan Politico Europese verslaggeving weer sexy maken? De verwachtingen zijn in ieder geval hooggespannen:

Twitter avatar JelkoDijkman Jelko Dijkman Lezen. Politico.eu. Dit kan zomaar het begin zijn van serieuze en goed gelezen Europese journalistiek, is hard nodig en veelbelovend!
Twitter avatar EUAmbUS David O’Sullivan Welcome to Brussels @politico! POLITICO.EU debuts tonight at 6PM ET. With EU-US relations in full gear this expansion makes perfect sense!

Eerste indruk: aantrekkelijke opmaak en een eerste roddel

Vandaag is de Europese Politico is dan eindelijk live. Maakt het de verwachtingen waar? NRC-correspondent in Brussel Stéphane Alonso vindt de website er in ieder geval veel aantrekkelijker uitzien dan die van European Voice:

“De European Voice-site was altijd wat stoffig, met saaiere foto’s en illustraties. Deze website is heel slick, met duurdere foto’s en een heldere indeling.”

Het openingsstuk van de site is een interview met voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie over Europese economie. Die keuze voor Juncker, en niet bijvoorbeeld voor Merkel of Tusk, is veelzeggend, zegt Alonso:

“Dat geeft wel aan waar zij het zwaartepunt van de EU zien. Het zal wennen zijn voor EU-leiders die liever niet teveel in de schaduw van Brussel worden gesteld.”

Inhoudelijk heeft Politico vooralsnog geen grote klapper. Juncker zegt in het interview een vertrek van Griekenland uit de eurozone (‘Grexit’) “voor 100 procent” uit te sluiten. Niet erg opmerkelijk, zegt Alonso. Dat Juncker Griekenland tegen elke prijs binnenboord wil houden, was bekend.

Wél opmerkelijk vindt hij de eerste roddel op de site, over de nierstenen die Juncker helse pijnen bezorgen. Alonso: “Dat soort verhalen gaan we vast nog veel meer zien, want Politico heeft volop roddels beloofd.”

Twitter avatar m_foppe Maximilian Foppe The news the Brussels bubble was waiting for: @POLITICOEurope kicks off with #Juncker‘s kidney stones….http://t.co/JXPXSxlgVQ

Lees ook in NRC Handelsblad: Brussel wordt even leuk als Capitol Hill (€)

    • Eva de Valk