Belgische agent vervolgd voor niet doorgeven tip over aanslag Brussel

Een foto die door de Belgische politie werd verspreid van de man die op 24 mei vorig jaar vier mensen doodschoot in het Joods Museum in Brussel. Foto ANP

Het Openbaar Ministerie in België gaat een agent vervolgen die te lang zou hebben gewacht met het doorgeven van een tip over de aanslag op het Joods Museum in Brussel. Bij die aanslag kwamen op 24 mei vorig jaar vier mensen om het leven. De agent loopt het risico zes maanden celstraf te krijgen.

Op 24 mei schoot een voormalig Syriëstrijder vier mensen dood bij het Joods Museum in Brussel. Na de aanslag gaf de politie twee video’s vrij met beelden van de aanslag in de hoop relevante tips te ontvangen. Een agent van de federale politie in Brussel kreeg in de dagen erna bericht van een tipgever die het wapen dat bij de aanslag was gebruikt - een kalasjnikov - herkende als een wapen dat recentelijk zou zijn verkocht.

Onjuiste tip, toch vervolgd

De agent kreeg van zijn superieuren de opdracht de tip onmiddellijk door te geven en een vertrouwelijk rapport op te stellen. Toch wachtte hij daar een aantal dagen mee, volgens de Belgische krant De Standaard omdat hij familieproblemen had. Het antiterreurteam van de Belgische politie wist daardoor van niets, en de vermoedelijke dader wist te ontkomen naar Frankrijk.

Uiteindelijk bleek de tip niet om het wapen te gaan waarmee de aanslag is gepleegd, maar toch heeft justitie in België besloten de agent te vervolgen vanwege nalatigheid. Hem wordt verweten bewust informatie te hebben achtergehouden. Daarvoor zou de agent maximaal zes maanden cel en 3.000 euro boete kunnen krijgen.

‘Moord in terroristische context’

De verdachte van de aanslag, Mehdi N., werd uiteindelijk opgepakt in de Zuid-Franse stad Marseille. Hij had wapens bij zich die leken op de wapens die bij de aanslag zijn gebruikt. Ook zou hij een videoboodschap bij zich hebben gehad waarin hij de verantwoordelijkheid voor de schietpartij opeist.

N. probeerde zijn uitlevering aan België aan te vechten, maar het Franse Hof van Beroep besloot anders. In België is de verdachte inmiddels aangeklaagd voor “moord in een terroristische context”.

    • Sam de Voogt