Opnieuw hele dag coalitieoverleg

Vicepremier Asscher (PvdA) en partijgenoot Samsom tijdens het overleg gisteren op het ministerie van Sociale Zaken. Foto David van Dam

De VVD en de PvdA zouden gisteravond laat dicht bij een antwoord zijn op de vraag of uitgeprocedeerde asielzoekers een vorm van opvang moeten krijgen. Toen deze krant naar de drukker ging, zaten de coalitiepartijen nog bij elkaar in overleg.

Een oplossing zou over twee lijnen lopen: aan de ene kant basale voorzieningen voor de uitgeprocedeerden, aan de andere kant ook maatregelen om het terugkeerbeleid voor mensen die zijn uitgeprocedeerd te bevorderen. Verdere details gaven de partijen nog niet.

VVD en PvdA spreken inmiddels al bijna een week over de kwestie. De partijen zijn verdeeld: de PvdA denkt dat rust voor uitgeprocedeerden beter werkt om hun terugkeer te bevorderen. De VVD vindt dat mensen die hier niet legaal zijn nu eenmaal geen rechten hebben.

Zondag spraken PvdA-leider Samsom en VVD-leider Rutte samen bij Samsom thuis in Leiden. ’s Avonds bezochten VVD-fractieleider Zijlstra en vicepremier Asscher burgemeester Van der Laan (Amsterdam).

Gisterochtend vergeleek fractievoorzitter Halbe Zijlstra (VVD) uitgeprocedeerde asielzoekers met de crimineel Willem Holleeder. „Als Willem Holleeder net zo goed naar de rechter zou luisteren als deze mensen, zou hij nog geen dag in de gevangenis hebben gezeten.”

Het overleg gisteravond vond plaats op het ministerie van Sociale Zaken, van minister Asscher, vicepremier namens de PvdA. Ook PvdA-leider Samsom was aanwezig. Van de VVD waren premier Rutte, fractievoorzitter Zijlstra en staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) aanwezig.

    • NRC