Amerikanen kopen visstickmaker Iglo

Nomad Foods betaalt voor de grote diepvriesvoedselproducent 2,6 miljard euro en is van plan meer overnames te doen

Alweer een grote Amerikaanse overname in de voedselindustrie. Na de overname van Kraft Foods vorige maand wordt nu het van oorsprong Nederlandse Iglo Foods gekocht door Nomad, een investeringsvehikel van twee Amerikanen. Zij profiteren van de zwakke euro (en de sterkere dollar).

Iglo, vooral bekend van vissticks en de tv-reclames met de gelijknamige kapitein, is verkocht voor 2,6 miljard euro. De verkoper, het Britse private-equitybedrijf Permira, krijgt ook een belang van 9 procent in Nomad.

Permira kocht Iglo in 2006 voor 1,9 miljard euro van het Brits-Nederlandse voedingsmiddelenconcern Unilever. In 2010 voegde Permira voor 805 miljoen euro ook de Italiaanse diepvriesactiviteiten van Unilever toe.

Iglo is intussen na Nestlé de grootste producent van diepvriesvoedsel ter wereld. Het heeft ongeveer 2.800 werknemers, fabrieken in Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk en een hoofdkantoor in Londen. Met een marktaandeel van zo’n 30 procent is de visstickmaker marktleider in Europa. Iglo produceert naast gepaneerde vis ook bevroren soepen, groenten en kant-en-klaarmaaltijden als paella. Iglo had vorig jaar een omzet van ongeveer 1,5 miljard euro.

Nomad was een tot nog toe lege Britse holding, in handen van de Amerikaanse investeerders Martin Franklin en Noam Gottesman. De holding heeft sinds een jaar een beursnotering in Londen. Nomad haalde in april 2014 met de beursgang omgerekend 465 miljoen euro op, bedoeld voor overnames als deze. Volgens de eigenaren van Nomad is Iglo een „anchor investment”; Franklin en Gottesman willen meer acquisities doen op het gebied van levensmiddelen. Nomad is gisteren omgedoopt tot Nomad Foods.

De Amerikanen zijn veteranen. Gottesman hield miljarden over aan zijn hedgefondsbedrijf GLG Partners en zijn investeringsbedrijf TOMS Capital. Franklin bouwde met zijn specialiteit, het ontmantelen van bedrijven, in Amerika het grote concern Jarden Corp. Dat koopt allerlei kleine bedrijven op, van makers van vacuümverpakkingsmachines tot gokfiches.

De huidige topman van Iglo, de Italiaan Elio Leoni Sceti, maakte gisteren bekend dat hij in juni vertrekt. Hij krijgt een bestuursfunctie bij Nomad en wordt bestuursvoorzitter bij de Amerikaanse parfumfabrikant Coty, die onder meer de geuren van Davidoff, Cloé en Calvin Klein produceert.

Leoni Sceti verkocht onlangs enkele slecht lopende productielijnen van Iglo, vooral in het kant-en-klare segment. Verdere sanering ligt voor de hand. Voedselproducenten opereren in een markt die maar langzaam groeit, dus winst zit hem vooral in het snijden in de kosten.

Daarbij proberen de producenten van diepvriesvoedsel hun waren te ontdoen van het imago ‘ongezond’. Zo introduceerde Iglo in Nederland onlangs ‘volkoren vissticks’, met volkoren paneermeel.

    • Leonie van Nierop