AkzoNobel ziet winst stijgen, plukt vruchten van reorganisaties

Een medewerker van AkzoNobel bekijkt het afvullen van verfblikken, in een fabriek in Sassenheim.
Een medewerker van AkzoNobel bekijkt het afvullen van verfblikken, in een fabriek in Sassenheim. Foto ANP / Lex van Lieshout

AkzoNobel heeft in de eerste maanden van dit jaar veel meer winst behaald dan een jaar eerder. Het verf- en chemieconcern hield eind maart netto zo’n 160 miljoen euro over, zo staat in de vandaag gepubliceerde eerstekwartaalcijfers te lezen. Dat is een kwart meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar.

De hogere winst is volgens Akzo het gevolg van de kostenbesparingen en efficiëntieslagen die de afgelopen tijd zijn doorgevoerd. De eerste vruchten van die offers worden volgens financieel topvrouw Maëlys Castella nu zichtbaar. Bovendien nemen de kosten die met de reorganisaties gepaard gaan steeds verder af.

Goedkopere euro gunstig voor AkzoNobel

Een andere reden dat de winst van AkzoNobel hoger uitvalt, is omdat ook de omzet simpelweg hoger is. De Nederlandse multinational haalde tussen januari en maart in totaal 3,6 miljard euro binnen met de verkoop van producten. Dat is zes procent meer dan in dezelfde maanden van vorig jaar.

Die toename heeft het concern overigens alleen maar te danken aan de gunstige koersontwikkeling van de euro. Aangezien de Europese munt minder waard is dan een jaar geleden, houdt AkzoNobel na het omwisselen van zijn omzet uit niet-eurolanden meer geld over dan een jaar geleden. Het verhandelde volume daalde juist met twee procent.

Lees ook op NRC Q: Staken? Dat gaat niet bij de chloorfabriek van AkzoNobel

    • Joost Pijpker