Afkir is goed voor 5,96 euro per uur

Wie: Soufian Afkir

Leeftijd: 19

Wat: vakkenvuller Albert Heijn

Waar: ‘Pauw’, 16 april

De tijd lijkt voorbij dat de vakbond zijn leden voorzag van hesje, petje en fluitje, in de veronderstelling dat die uitdossing een demonstratie meer elan zou geven. De FNV-jongeren organiseren nu de actie Young & United, tegen jeugdloon voor werknemers van 18 jaar en ouder, met een website, een online petitie en een mediagenieke actie waar niet tegenop te fluiten viel.

In die stijl valt de hand te herkennen van de nieuwe organizers, van wie vooral Ron Meyer, rijzende ster in de SP, de aandacht trekt. Soufian Afkir, de 19-jarige vulploegmedewerker van een Albert Heijnfiliaal in Rotterdam, was slechts de uitvoerend kunstenaar van de halve striptease tijdens de aandeelhoudersvergadering. Het „wij worden uitgekleed” gaat als leus trouwens ook al een tijdje mee, maar wel sterk was het uitrekenen dat Afkir 299 jaar zou moeten werken om het jaarsalaris van ceo Dick Boer bij elkaar te verdienen. Afkir is goed voor 5,96 euro per uur.

Bij Pauw kwam Afkir er eerlijk voor uit dat „hun het bedacht hadden” en hij alleen maar de tekst had voorgelezen en de linkerhelft van zijn pak uittrok. Daar zit muziek in voor wie het uitkleedkostuum op de markt wil brengen voor acties bij banken en mannen met een bonus.

De FNV had er ook voor gezorgd dat hij voor die dag aandeelhouder was, met een toegangspasje. Boer antwoordde dat deze kwestie niet thuishoorde in een aandeelhoudersvergadering, maar aan de tafel van de cao-onderhandelingen.

Afkir bleek in Pauw trouwens een werkstudent, want hij volgt overdag een opleiding facilitair management, een eerste stap op weg naar het lidmaatschap van deze of gene directie.

    • Hans Beerekamp