Zonder polsbandje kom je de 27ste deze kade niet op

Het uitzicht op de Koningsdag-botenparade is prachtig vanuit Zwijndrecht. Wie op de kade wil staan, moet deze week een polsbandje regelen. Probleem: er zijn maar 5.000 polsbandjes en 45.000 Zwijndrechters. Veel van hen zijn niet op de hoogte.

Het majestueuze uitzicht vanuit Zwijndrecht op Dordrecht, waar maandag Koningsdag 'nieuwe stijl' gevierd wordt. Foto Ilvy Njiokiktjien

Frans Wagenaar (65), inwoner van Zwijndrecht, hoort het voor het eerst. En hij gelooft het niet meteen, dat zie je aan zijn ogen. Een pólsbandje om op Koningsdag naar de vlootschouw te kijken? „Dat is een grap zeker.”

Nee. Het is echt waar. Zonder polsbandje kunnen Zwijndrechters als Frans Wagenaar aanstaande maandag niet genieten van het uitzicht op de Grande Parade over de Oude Maas. Al ligt de oever van de rivier nog geen driehonderd meter van zijn huis. De polsbandjes zijn deze week op gezette tijden af te halen op het gemeentehuis. Maar op is op: er zijn er maar 5.000. En er zijn 45.000 Zwijndrechters.

Prachtig uitzicht op Oude Maas

Zwijndrechters ondervinden deze Koningsdag de gevolgen van Willem- Alexanders nieuwe verjaardagsinvulling. Niet langer koekhappen in gezellige straatjes, maar een spectaculair defilé waarbij één uitverkoren gemeente zich in al haar pracht en praal aan de koning presenteert. Dordrecht is die stad dit jaar: vanaf de Dordtse kade zal de koning tussen 11.00 en 11.30 uur uitkijken over tientallen indrukwekkende schepen van plaatselijke maritieme bedrijven, varend over de Oude Maas. Spektakel rond één plek, in een kort tijdsbestek. En omdat Zwijndrecht aan de overkant ligt, en het uitzicht vanaf die kant prachtig is en er dus drommen mensen langs de oever worden verwacht, moeten Frans Wagenaar en mede-inwoners een polsbandje dragen.

Mensen die in het water vallen

Kwestie van „crowd management”, zegt projectleider Koningsdag Mara Damen van de gemeente Zwijndrecht in een uitspanning langs de rivier. Het zicht vanaf deze kant is inderdaad majestueus: achter klotsend water een lange rij historische panden langs de Dordtse kade.

„Maximaal 8.000 mensen mogen op Koningsdag langs de kade staan”, zegt Damen. De gemeente vreest anders voor ‘gedrang’. Mensen die in het water vallen. Hekken zullen de straten vanaf de Oude Maas tot en met de Ringdijk afgrendelen tussen 07.00 uur en het middaguur. Zonder polsbandje, komende week af te halen op het gemeentehuis, kom je er niet in.

Maar veel Zwijndrechters weten dit niet, blijkt als je het aan ze vraagt. De huis-aan-huisbladen De Brug en De Kombinatie schreven er deze week over, en het staat op de gemeentewebsite. Maar die leest men kennelijk niet of slecht. Want het polsbandje op Koningsdag, het zegt de mensen achter de Ringdijk niets. „Ik gooi die krantjes altijd meteen weg”, zegt Claudia Kreukniet (39).

‘De krantjes maar beter lezen’

Eén groep Zwijndrechters is wél op de hoogte: zij die wonen binnen de Ringdijk, in de af te grendelen zone dus. Zij ontvingen afgelopen week een brief van de gemeente met alle informatie. Bovendien, zo lazen zij in die brief, hoeven zij niet naar het gemeentehuis voor een polsbandje, omdat ze pal aan de rivier wonen. Zij ontvangen deze week hun bandjes per post thuis. Eén voor elk persoon in het huishouden, plus twee bandjes extra. Voor familie of vrienden. Goed nieuws voor Dennis Vaandrager (33), die net binnen de dijk woont. Dat bewoners aan de andere kant van de dijk dit allemaal niet weten, deert hem niet. „Moeten ze die krantjes maar beter lezen.” Niet dat hij ze leest, trouwens.

Gemeente Zwijndrecht begint deze week een laatste „communicatieoffensief”, zegt projectleider Mara Damen.

Mocht die informatie voorbijgaan aan de Zwijndrechters achter de Ringdijk, dan zullen zij op Koningsdag, op een steenworp afstand van hun huis, stuiten op een weigerachtige toezichthouder naast een dranghek.

    • Ingmar Vriesema