Baas FBI kwetst Polen om Holocaust

De baas van de FBI die Polen beschuldigt van medeplichtigheid aan de Holocaust. Erger vloeken kun je bijna niet in de Poolse ‘kerk’.

Afgelopen woensdag hield FBI-topman James Comey een lezing voor het Holocaust Memorial Museum in Washington. The Washington Post publiceerde daarna een fragment waarin Comey zegt: „In hun eigen voorstelling hebben de moordenaars en hun handlangers in Duitsland, Polen, Hongarije, en zo ontzettend veel andere plaatsen, niets misdaan. Ze hadden zichzelf ervan overtuigd dat ze het juiste deden.”

Zodra deze woorden tot Polen doordrongen, werd de Amerikaanse ambassadeur in Warschau ontboden. Afstand nemen en excuses was wel het minste dat de Polen eisten.

Premier Ewa Kopacz benadrukte dat Polen geen dader was maar juist slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog. De Duitse bezetting heeft miljoenen Polen het leven gekost, de concentratiekampen waarin vele miljoenen anderen omkwamen werden gerund door de Duitse bezetter. Premier Kopacz, bits: „Van hooggeplaatste functionarissen zou ik gedegen historische kennis verwachten.”

De Amerikaanse ambassadeur heeft de uitlatingen van Comey intussen „verkeerd, pijnlijk en beledigend” genoemd.