Toparbiter Gözübüyük genoemd in matchfixing-zaak

De Nederlandse toparbiter Serdar Gözübüyük wordt door een belangrijke verdachte genoemd in een grote Duitse zaak rond het manipuleren van voetbalwedstrijden. Dat meldde de Volkskrant zaterdag.

Het zou gaan om twee wedstrijden uit de eerste divisie in september 2009: Veendam-Helmond Sport (0-0) en Fortuna Sittard-Cambuur (1-2). Op beide wedstrijden zou fors zijn ingezet. Volgens de verdachte, de Nederlander Paul R., kon het alleen de scheidsrechter zijn die de wedstrijden manipuleerde.

Gözübüyük ontkent dat hij daarbij betrokken is. Zaterdag floot hij het kampioensduel van PSV tegen Heerenveen.

De beschuldiging over de Nederlandse arbiter zal worden besproken in de rechtszaak tegen Paul R. die morgen begint in Bochum. De verdachte is volgens de Duitsers een hoofdrolspeler in een grote matchfixing-zaak. In de hoop op strafvermindering is Paul R. gaan praten met justitie.

Het is onduidelijk wat de precieze rol van Gözübüyük in beide duels zou zijn geweest. Hij raakte in 2011 in opspraak na anonieme beschuldigingen over nachtelijke pokersessies met eredivisiespelers. Die zaak kwam niet rond omdat betrokkenen ontkenden.