Beoogd leider Moszkowicz splijt nu al partij, Bontes weg als voorzitter

Joram van Klaveren (l) en Louis Bontes
Joram van Klaveren (l) en Louis Bontes Foto ANP

Zowel Joram van Klaveren als Louis Bontes pochte al maanden dat „een bekende Nederlander” lijsttrekker van hun afgesplitste partij Voor Nederland (VNL) zou worden. Maar nu zorgt die BN’er, naar alle verwachting ex-advocaat Bram Moszkowicz, voor een breuk tussen de Tweede Kamerleden die eerder braken met Geert Wilders.

Louis Bontes „neemt afscheid” van VNL, zo schrijft hij vandaag in een verklaring. Hij heeft zijn voorzitterschap van de partij neergelegd, omdat hij zich niet kan vinden in de keuze voor de nieuwe voorman. „Ik heb onvoldoende vertrouwen in de ingeslagen weg. Het nieuwe boegbeeld van de partij staat te ver van mij af”, aldus Bontes. Hij blijft wel tot de volgende verkiezingen in de Kamer. Zou hij opstappen dan gaat zijn zetel terug naar de PVV.

Joram van Klaveren kondigde dit weekend in Buitenhof aan dat VNL dinsdag de lijsttrekker presenteert die de kar bij volgende Tweede Kamerverkiezingen moet trekken. Hoewel Van Klaveren niet wilde bevestigen dat het inderdaad om Moszkowicz gaat, noemde hij de ex-strafpleiter wel „een prima leider”.

Bram Moszkowicz werd in 2013 geschorst als advocaat en kampt met grote schulden, onder andere aan de fiscus. Hij was in 2011 de advocaat van PVV-leider Wilders toen die werd vrijgesproken van haatzaaien. Als gezicht van de nieuwe partij zou hij een electorale concurrent van Wilders moeten worden.

Oud-politieman Louis Bontes kwam in 2010 voor de PVV in de Kamer. Hij werd in 2013 uit de fractie gezet na een conflict met Wilders over de financiën en de koers van de PVV. Joram van Klaveren stapte er in 2014 uit na Wilders’ „minder Marokkanen”-oproep. Zij besloten samen met enkele andere ex-PVV’ers het rechts-conservatieve VNL op te richten. In deze krant zeiden zij dat ze geen van beiden lijsttrekker wilden worden, maar een bekendere voorman zochten.