Nog twee migrantenschepen in gevaar op de Middellandse Zee

Beeld uit de video van de Griekse website Rodiaki
Beeld uit de video van de Griekse website Rodiaki Rodiaki

Na de ramp dit weekend waarbij mogelijk meer dan 700 bootvluchtelingen zijn omgekomen, zijn er vandaag nog meer schepen met migranten in de problemen gekomen. De kustwacht van Italië en Malta proberen de honderden opvarenden van twee schepen te redden.

Op het Griekse Rhodos liep eerder vandaag al een houten tweemaster op de klippen.

Renzi

De twee schepen dreigen op de Middellandse Zee te vergaan, zei premier Matteo Renzi van Italië. Op het ene vaartuig, een rubberboot, zouden volgens berichten in de media honderd bootvluchtelingen zijn, op het andere, een kotter, driehonderd.

Eerder meldde de Internationale Organisatie voor Migranten (IOM) dat haar bureau in Rome een spoedmelding van een opvarende op een boot met meer dan driehonderd migranten had gekregen. Het schip zou bezig zijn te zinken. Het is niet duidelijk of Renzi mede op dit schip doelde.

Rhodos

Vanochtend liep een boot met tientallen vluchtelingen vast op het Griekse eiland Rhodos. Volgens de Griekse kustwacht zijn daarbij zeker drie doden gevallen. Ongeveer tachtig mensen zijn uit het water gered, waarvan er 23 naar het ziekenhuis zijn gebracht. De kustwacht tegenover persbureau Reuters:

“We hebben tot nu toe drie lichamen geborgen - van een man, een vrouw en een kind. De zoek- en reddingsactie is nog aan de gang.”

De plaatselijke nieuwswebsite Rodiaki heeft beelden van de gestrande houten tweemaster. Te zien is dat het schip tegen de rotsen terecht is gekomen en dat passagiers van de boot afspringen. Reddingswerkers en voorbijgangers springen in het water om de vluchtelingen te redden:


Libië

Dit weekend kapseisde een schip voor de kust van Libië met volgens een overlevende 950 mensen aan boord. Gevreesd wordt dat de meeste opvarenden zijn omgekomen - veel vrouwen en kinderen zouden opgesloten hebben gezeten in het ruim. Slechts 28 mensen zijn tot nu toe gered.

De ministers van Buitenlandse Zaken en van Justitie van de lidstaten van de Europese Unie zijn op dit moment in Luxemburg bijeen om te praten over de ramp van dit weekend en het oplopende dodental in de Middellandse Zee dit jaar. Bert Koenders is daar namens Nederland bij aanwezig.

Er is veel kritiek op de aanpak van de vluchtelingenstroom van de EU. Het nu lopende Triton-programma richt zich volgens internationale hulporganisaties op een verkeerd gebied, veel te ver weg van de Libische kust. Ook is er veel minder budget voor beschikbaar dan voor het eerdere Mare Nostrum-programma dat wel vlak voor de Libische kust werd uitgevoerd.

Koenders noemde bij zijn aankomst de ramp “een verschrikkelijk humanitair en ook politiek drama”.

“Er mag ook niet weggekeken worden. We moeten de ogen wijd open hebben…. Dit mag niet nog een keer voorkomen. Er moet een geïntegreerd pakket van maatregelen komen.”

Hij wees daarbij op de instabiele situatie in Libië, waardoor mensensmokkelaars hun gang kunnen gaan. Hij wilde er niet op vooruitlopen of Triton uitgebreid moet worden of dat Nederland manschappen en materieel wil leveren voor de reddingsacties.

Bekijk de aankomst van Koenders:

Lees in NRC Handelsblad het verhaal van redacteur Wilmer Heck: Misschien wel het ergste: deze ramp komt niet onverwacht (€).

Bekijk de In Beeld van vandaag:

    • Eva Smal