Verdachte Valkenburgse zedenzaak blijft vastzitten

De 21-jarige verdachte in de Valkenburgse zedenzaak blijft vastzitten. De rechtbank in Maastricht heeft dit vanmiddag besloten. Raadsman Arthur Vonken van verdachte A. had om vrijlating gevraagd.

Een appartement van een hotel in Valkenburg waar mogelijk een 16-jarig meisje met zeker 80 mannen seks gehad zou hebben door toedoen van een loverboy.
Een appartement van een hotel in Valkenburg waar mogelijk een 16-jarig meisje met zeker 80 mannen seks gehad zou hebben door toedoen van een loverboy. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

Armin A. (21), verdacht van aanzetten tot prostitutie in de Valkenburgse zedenzaak, komt voorlopig niet vrij. Dat heeft de Maastrichtse rechtbank vanmiddag besloten.

A.’s advocaat Arthur Vonken had om vrijlating gevraagd. De rechtbank is er niet bij voorbaat van overtuigd dat A., zoals zijn raadsman beweerd, uiteindelijk een lagere straf zal krijgen dan de zes maanden die hij nu al in hechtenis heeft gezeten. Er bestaat bovendien kans op recidive en voor vluchten. De verdachte had toen hij werd aangehouden geen vaste woon- of verblijfplaats. Hijzelf en zijn advocaat zeggen dat hij bij zijn moeder wil intrekken in geval van een vrijlating. De rechtbank laat A. ook vastzitten vanwege de schok die de Valkenburgse zedenzaak heeft veroorzaakt.

“Hem nu vrijlaten zou door de samenleving niet worden begrepen.”

Condooms en telefoongegevens

Een toen nog zestienjarig Heerlens meisje zou vorig jaar oktober gedurende drie periodes in een Valkenburgs hotel betaalde seks hebben gehad met tientallen mannen. Justitie betrapte haar uiteindelijk op heterdaad met een klant. Op een aanpalende wc werd A. gearresteerd, die volgens justitie als de loverboy van de Heerlense optrad. Uit gegevens uit zijn telefoon en op de kamer gevonden condooms leidde het Openbaar Ministerie de aantallen klanten af. Destijds sprak justitie van zestig tot tachtig verdachten. Inmiddels zijn 56 mensen gehoord. Volgens Vonken zeggen daarvan maar zeventien mannen dat ze ook seks met het meisje hadden. Twee verdachten hebben inmiddels zelfmoord gepleegd.

Een verzoek van het OM om drie van de vier punten van de tenlastelegging (onttrekking aan de ouderlijke macht, aanwezigheid bij de seksuele handelingen en afdragen van de verdiensten aan hem) te schrappen, werd door de rechtbank afgewezen. Justitie verwijt hem alleen nog dat hij een minderjarige aanzette tot prostitutie.

‘Trial by media’

Op last van de rechtbank bekijkt het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie de komende tijd of A. onderzocht moet worden door het Pieter Baan Centrum (PBC). “Ik zie er het nut niet van in”, zei de verdachte. “Er is niks mis met mij.”

Hij zei wel spijt te hebben: “Het is heel erg wat er is gebeurd, vooral ook voor de ouders. Daar komt bij dat er twee mensen zelfmoord hebben gepleegd. Daar heb ik dagen niet van geslapen.” De verdachte vindt wel dat hij “dubbel gestraft” wordt, “omdat de zaak zo groot gemaakt is”. Zijn advocaat sprak van een “trial by media”, ingegeven door het openbaar ministerie “dat er een spektakel van maakte”.

Afhankelijk van een eventueel onderzoek in het PBC zal de zaak vlak voor de zomervakantie of pas daarna inhoudelijk worden behandeld. Het horen van verdachten die klant zouden zijn geweest bij het meisje gaat nog door. Het OM hoopt dat opsporingsonderzoek in de komende maanden af te ronden. Het meisje verblijft op dit moment in een gesloten jeugdzorginstelling.

Lees ook in NRC Handelsblad: Seks met een kind, dat blijft het (€).