UvA stelt waarnemend voorzitter aan, hervormingsagenda komt

Links Dymph van den Boom, midden Louise Gunning.
Links Dymph van den Boom, midden Louise Gunning. Foto ANP / Remko de Waal

Dymph van den Boom, rector magnificus, is aangesteld als waarnemend voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zij volgt tijdelijk Louise Gunning op, die zondag opstapte als bestuurder. Dat meldt persbureau ANP.

De collegeleden hebben hun vertrouwen in Van den Boom uitgesproken, zo meldden de Raden van Toezicht van de UvA en Hogeschool van Amsterdam.

Vicerector

Edgar du Perron, decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, wordt tijdelijk vicerector. De hervormingsagenda behoort tot zijn primaire taken. Volgens de Raden van Toezicht wordt die uitgewerkt in samenwerking met de academische gemeenschap.

De basis voor de agenda is het tienpuntenplan dat moet leiden tot meer democratie en transparantie binnen de universiteit, punten waarover studenten de afgelopen weken actievoerden. Zij bezetten eerst elf dagen het Bungehuis en vervolgens zes weken lang het Maagdenhuis.

Eis van de studenten

Studenten en docenten van de Amsterdamse universiteit eisten onder andere meer inspraak in het bestuur en meer vaste contracten. De universiteit heeft de afgelopen weken intensief met studenten en docenten onderhandeld, maar die gesprekken verliepen moeizaam. Het bestuur probeerde de docenten tegemoet te komen met een tienpuntenplan, maar de actievoerders zegden alsnog het vertrouwen in de universitaire leiding op.

Het opstappen van Louise Gunning is door verschillende partijen ‘verstandig en onvermijdelijk’ genoemd. Studenten en docenten hopen dat er nu meer inspraak komt. Ook Tweede Kamerleden reageerden met instemming op Gunnings vertrek.

Veel studenten en docenten riepen al tijden om het ontslag van Louise Gunning als voorzitter van het College van Bestuur van de UvA.
De Raden van Toezicht hebben hun vertrouwen uitgesproken in de drie zittende leden van het College van Bestuur. Het aanstellen van een nieuwe voorzitter gaat volgens de UvA in overleg met de medezeggenschapsraden, decanen en domeinvoorzitters.