In Groningen zijn ingrijpender maatregelen nodig om te voorkomen dat huizen instorten. Niet 90.000 woningen zijn onveilig bij een zware aardbeving en moeten worden verstevigd maar 152.000 van de 212.500 huizen en appartementen in het gaswinningsgebied.
Dat concludeert ingenieursbureau Van Rossum in een ‘impactanalyse’ in opdracht van het provinciebestuur. In februari becijferde een stuurgroep in opdracht van minister Kamp (Economische Zaken, VVD) nog dat het ging om 30.000 tot 90.000 huizen.
Maar de leden van de stuurgroep beperkten zich tot „grondgebonden woningen” en telden de flats en appartementen niet mee. En juist daar liggen risico’s, schrijven de ingenieurs aan de provincie. „Met name hoge appartementengebouwen voldoen niet aan de aardbevingsbelastingen die worden aangegeven in de voorlopige Nederlandse Praktijkrichtlijn.”
De richtlijn is opgesteld in samenspraak met specialisten van onder meer TNO, TU Delft, NAM en ingenieursbureau ARUP. Zij berekenden aan welke eisen panden moeten voldoen om niet in te storten. Van Rossum becijferde ook dat er nog 20.000 andere gebouwen in Groningen moeten worden verstevigd om bij een zware aardbeving niet in te storten. Het gaat bijvoorbeeld om ziekenhuizen, scholen en monumenten en bejaardenhuizen.
Mede daardoor lopen de geraamde kosten hoger op. Ging de stuurgroep in februari nog uit van 6,5 miljard euro, de ingenieurs komen uit op een bedrag van 30 miljard, bijna vijf keer zo hoog. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) die het aardgas wint en de gasbevingen veroorzaakt, draait in beginsel op voor de kosten.
Hoe onveilig de woningen precies zijn, is nog onduidelijk. Dat moet per woning worden berekend en hangt ook af van de risiconormen. Die staan nog niet vast. Duidelijk is wel dat het versterken diep zal ingrijpen. Een onbekend aantal woningen zal worden gesloopt, gevolgd door nieuwbouw. Andere worden tot op het casco gestript en voorzien van staalconstructies verankerd in betonnen vloeren. De gemiddelde kosten per woning bedragen naar schatting 186.000 euro.
„Een immense opgave”, reageert PvdA-gedeputeerde William Moorlag. De versterkingsoperatie plaatst Groningen voor „een bijkans duivels dilemma” . Het is onmogelijk dat de vierhonderd beschikbare constructeurs dit binnen afzienbare tijd klaarspelen. Moorlag: „De versterkingsoperatie kan zo tientallen jaren duren.” En: „We moeten de mensen eerlijk vertellen dat ze de komende twintig jaar in Groningen niet zo veilig kunnen wonen als elders in Nederland.”